Skip to content

Artikel Kontakt | Lezen over de rijke geschiedenis van Leerdam en haar glas: ‘beleefborden’ onthuld in de Glasstad

LEERDAM • In Leerdam zijn donderdag zes beleefborden onthuld. Op deze borden staat de rijke geschiedenis van Leerdam, met in het bijzonder het glasverhaal.

“Bezoekers en inwoners kunnen op verschillende plekken in de stad lezen over de plek waar ze staan en over de rijke geschiedenis van Leerdam en haar glas”, zegt wethouder Ton van Maanen, die de borden mocht onthullen. “We zijn trots op ons glas en dat mogen we ook op straat laten zien.”

De beleefborden staan op zes plekken in de stad: bij de Zuidwal, de TOP aan de Lingedijk en de Bethelkerk staat een manshoog exemplaar. Bij de Bethelkerk staat zelfs een dubbel beleefbord, met onder meer een gedicht van Arie van Iterson uit Leerdam. Bij de Grote Kerk, de Westwal en het Stadspark naast de Glasblazerij staat een kleinere variant, een zogenoemde lessenaar.

Vertellen iets over Leerdam
De borden zijn gemaakt van roestkleurige cortenstalen panelen en voorzien van mooie foto’s en pakkende teksten. Ze vertellen iets over de historie van Leerdam en wat er allemaal te beleven is in de stad, zoals Aqua Zoo, het Hofje van Mevrouw van Aerden en het Glasmuseum. Op drie grotere panelen staat ook een plattegrond om bezoekers de weg te wijzen. Bij ieder informatiebord is een historische glasblazer in cortenstaal geplaatst.

Samenwerking
Wethouder Van Maanen is blij met de beleefborden: “Ze zijn een mooie toevoeging aan de stad en dit project is een goed voorbeeld van veel partijen die hebben samengewerkt, met deze prachtige borden als resultaat.”

De beleefborden zijn een initiatief van de gemeente Vijfheerenlanden. Ze zijn tot stand gekomen door een samenwerking met onder ander gebiedsmarketingorganisatie Tussen Lek & Linge, de historische vereniging, de Grote Kerk, de Bethelkerk, de stadsgidsen en het Glasmuseum.

Bron: het Kontakt/ Beeld: Aangeleverd

Back To Top
Lid worden