Skip to content

Artikel Kontakt | Leerdam ademt glas tijdens ‘Glas Leeft’: ‘Dit ambacht mag niet verloren gaan’

LEERDAM • Leerdam is alom bekend als ‘Glasstad’, maar zelden zal dat meer tot uiting zijn gekomen dan op 8, 9 en 10 september aanstaande. Tijdens het driedaagse evenement ‘Glas Leeft’ vinden er dan namelijk tal van exposities en demonstraties plaats en krijgt glas een prominente plaats in de Leerdamse binnenstad. “Het is belangrijk dat we dit mooie ambacht door blijven geven.”

Dat laatste zegt Cees Taal, voormalig wethouder van Leerdam en Vijfheerenlanden en oprichter van de Stichting Leerdam Glas 22, die het evenement medemogelijk maakt.

Taal legt uit: “Ik ben altijd al gegrepen geweest door glaskunst en glasblazen. Als wethouder was ik onder meer verantwoordelijk voor de portefeuille ‘Cultuur’ en dus ben ik in die periode ook veel betrokken geweest bij diverse projecten die te maken hadden met glas. Door automatisering en de hoge kosten die bij het maakproces komen kijken, worden glasblazers steeds schaarser. Daarom is het belangrijk dat we dit mooie ambacht door blijven geven. Vanuit dat idee is vorig jaar de stichting opgericht en is ook het idee voor Glas Leeft ontstaan.”

Groot enthousiasme
Ingrid Lopulalan, vrouw van meesterglasblazer Marco Lopulalan, schreef vorig jaar een uitgebreid plan dat er eveneens op gericht was om glas en de glasblaaskunst meer onder de aandacht te brengen. Ze kwam in contact met Taal en de stichting en ze bundelden hun krachten.

“Het hele centrum en de directe omgeving staat in het teken van glas”, vertelt ze. “In dat kader zijn we ook alle ondernemers en winkeliers in de binnenstad afgegaan om te vragen op wat voor manier ze mee wilden doen. We merkten dat het enthousiasme groot is onder hen om mee te helpen. In vele winkels zullen dan ook creaties van glasblazers uit binnen- en buitenland te bewonderen zijn. Kunstenaars vinden het natuurlijk prachtig om hun werk tentoon te stellen. De hele stad moet glas ademen, het feit dat Leerdam de Glasstad is mag best wat prominenter uitgedragen worden.”

Romeinse oven
Hoe men dat gaat aanpakken? In het Stadspark naast de Houtloods wordt een grote, op hout gestookte oven nagebouwd, zoals de Romeinen die rond de twaalfde eeuw gebruikten. Hier worden demonstraties gegeven, zodat omstanders kunnen zien hoe er vroeger al glas werd geblazen.

“Maar er is nog veel meer”, zegt een enthousiaste Taal. “We openen vrijdag met een spectaculaire lasershow in het stadspark en op de Zuidwal. Op het terrein achter Het Veerhuys gaat de Utrechtse kok Rene Passier zaterdag koken op glas en in Stadspodium GO worden diverse films over glas getoond. De Glasfabriek zet de deuren eveneens open om te laten zien hoe er daar gewerkt wordt en er zijn dus diverse exposities en workshops op verschillende plekken. De mensen die Leerdam aandoen gaan echt iets beleven 8, 9 en 10 september.”

Kijk voor het volledige programma of voor het opgeven voor workshops op www.glasleeft.nl

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden