Skip to content

Artikel Kontakt | Gezellige paddenstoelenmiddag voor de jeugd in de Schaapskooi

SCHOONREWOERD • De jaarlijkse paddenstoelenmiddag in de Schaapskooi vond weer plaats op donderdag 19 oktober.

Presentatie over paddenstoelen
Vanaf half twee kwamen de kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud met hun opa/ oma of vader/ moeder het terrein van de Natuur-en Vogelwacht oprijden. De vijf vrijwilligers van de Vogelwacht hadden alles vooraf op orde gekregen. Het achterzaaltje zat helemaal vol met ongeveer 40 mensen, het eerste deel van de dag bestond namelijk uit een presentatie over paddenstoelen. “Het niveau van zo’n presentatie is best lastig met zo’n divers publiek, maar mooie plaatjes van allerlei paddenstoelen zijn bij iedereen geliefd”, aldus Chris Kramer, educatie vrijwilliger Natuur-en Vogelwacht VHL.

Practicum over champignons
Het evenement werd vervolgd in de grote tent met een practicum over champignons. Per gezin stond een tafel met alle materialen gereed: schoteltjes, mesjes, pincetten, tekenblaadjes, potloden, loepjes, een appel of een peer, én voor ieder kind natuurlijk een champignon. De begeleiders van de kinderen deden enthousiast mee, tot grote vreugde van de vrijwilligers. Nadat de appel of peer was ontleed en opgegeten, werd de champignon onder het mes genomen.

Stinkzwammen en russula’s 
Daarna ging men het veld in om paddenstoelen te vinden in het wild. Zo kwam de groep bij het bos. “Erg leuk waren de kleine stinkzwammen, het heksenschermpje, de melkzwammen en de russula’s. Mooi te bekijken met een spiegeltje onder de hoed.” Op te terugweg konden de kinderen nog even een bovist aantikken, waardoor er een stofwolk van sporen de lucht in ging.

Eén van de kinderen meldde trots 157 paddenstoelen gezien te hebben. Terug in de Schaapskooi rook het inmiddels naar champignonsoep. De meeste kinderen en hun begeleiders wisten er wel raad mee. Van lieverlede ging men voldaan naar huis. Ook de vrijwilligers van de Schaapskooi kijken terug op een geslaagde middag. In de Kerstvakantie volgt een nieuwe ronde met activiteiten voor de jeugd.

Chris Kramer

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden