29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
Artikel Boerderij: Urenlang debat over stikstof levert boer niks op
De hele dag werd er grotendeels over stikstof gesproken in de Tweede Kamer, maar voor de boer komt er geen duidelijkheid.
Voor boeren die in hun maag zitten met de stikstofdoelstellingen bood het CDA voorzichtig wat hoop. De partij wil af van de harde deadline in 2030 en breder kijken dan alleen de kritische depositiewaarde. Boerenbelangenbehartigers waren voorzichtig positief.
Na een dag debatteren over met name dat eerste standpunt, is er echter niks veranderd en weten boeren nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Coalitie en kabinet bevriezen de discussie over het stikstofbeleid tot na het rapport van Johan Remkes, die de afgelopen weken met een breed gezelschap sprak over de plannen.
CDA blijft trouw aan gemaakte afspraken
Het CDA bleef in het debat dinsdag achter de uitspraken van hun partijchef staan. De partij wil ‘niet besturen met de vingers in de oren’, ‘uit de impasse komen’ en vindt dat ‘de doelen bespreekbaar moeten zijn als die de transitie in de weg zitten’. Tegelijk blijft de partij trouw aan de gemaakte afspraken in het coalitieakkoord van vorig jaar december.
De partij ging dan ook niet mee in alle politieke trucs die met name oppositiepartijen in de strijd gooiden om het CDA te verleiden om zich te distantiëren van de kabinetsplannen. Zowel JA21 als BoerBurgerBeweging kopieerden de tekst van Hoekstra uit het AD-interview, dat het stikstofdoel 2030 ‘niet heilig’ is, en dienden die in als motie. Maar het CDA stemde er niet mee in.
GroenLinks gooide het over de andere boeg en wilde met hetzelfde middel de coalitie verleiden om nogmaals te bevestigen dat ze vasthouden aan de gestelde stikstofdoelen. Die motie vond premier Rutte overbodig, omdat het al de opvatting van het kabinet is. De voltallige coalitie stemde tegen.
Alle druk ligt bij Remkes
De druk om duidelijkheid te geven aan boeren ligt nu op de schouders van VVD-coryfee Johan Remkes. Zowel het kabinet als de vier coalitiepartijen willen zijn bevindingen na de gesprekken van deze maand afwachten voordat ze verder praten over stikstof. Voor meer informatie over het toekomstperspectief van de landbouw zijn de ogen gericht op landbouwminister Henk Staghouwer, die net als stikstofminister Christianne van der Wal niet bij het debat aanwezig was.
Ondernemers die op wat voor manier dan ook aan de slag willen met stikstofreductie op hun bedrijf, moeten dus nog maar weer een paar weken geduld hebben voordat Den Haag laat weten wat ze nu eigenlijk willen. Over het ‘hoe’ van de stikstofhalvering moet nog gepraat worden, in de gebiedsgerichte processen door provincies en andere regionale vertegenwoordigers. Die plannen moeten over minder dan een jaar rond zijn, maar provincies zijn ook kritisch op de onduidelijke signalen uit Den Haag.
Het debat van dinsdag heeft ook daar geen verandering opgeleverd, boeren moeten vooral nog even geduld hebben totdat de mannen en vrouwen in Den Haag en omstreken hun huiswerk af hebben.
Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.
Bron: Boerderij