Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel Boerderij | Brussel tikt Adema op de vingers om uitstel mestregels
Landbouwminister Piet Adema is op de vingers getikt door Brussel door een jaar uitstel te geven van de strengere mestregels in de derogatiebeschikking.
De Europese Commissie keurt niet goed dat landbouwminister Piet Adema eind vorig jaar aan de Kamer meldde dat boeren een jaar uitstel krijgen voor de verplichte zaaidatum van vanggewassen en de verplichte bufferstroken. Dat melden verschillende bronnen op de beurs Grüne Woche in Berlijn. Deze regels zouden volgens de derogatiebeschikking dit jaar, 2023, ingaan. Minister Adema achtte dit echter niet praktisch haalbaar en meldde de Kamer dat hij aan een wijzigingsbesluit werkt om uitstel te regelen.
Onzekerheid over ‘overgangsjaar’ 2023
De derogatiebeschikking zoals die er nu ligt, met een afbouw van de stikstofgebruiksnorm tot het jaar 2026, is zwaar bevochten in Brussel. Het heeft ook grote impact op zowel melkveehouders die gebruik maken van derogatie, als akkerbouwers of andere typen bedrijven die dat niet doen. Bovendien kwam deze erg laat in het seizoen, pas afgelopen september, toen boeren praktisch gezien al klaar waren met bemesten. De uitstel van Adema gaf enige verlichting voor boeren. 2023 zou een overgangsjaar worden, maar of dat zo blijft is nu dus niet zeker.
Adema snel terug vanwege geschil met Brussel
Minister Adema bespreekt de kwestie vrijdag in de ministerraad, waarvoor hij zijn verplichtingen bij de openingsceremonie van de Grüne Woche aan zijn collega Van der Wal overliet. Een woordvoerder van het ministerie meldde vrijdagochtend alleen dat het gaat om ‘een belangrijk stuk’ in de ministerraad. Minister Van der Wal grapte dat ze stand-in was voor Adema. De landbouwminister was al wel in Berlijn, samen met een grote delegatie van politici voor de ceremoniële handelingen op de Grüne Woche en ging vrijdag vervroegd terug naar Nederland. De verwachting is dat vrijdagmiddag meer bekend wordt over de gevolgen van het geschil tussen Adema en Brussel voor het mestbeleid.
LTO Nederland dreigt met rechter
LTO Nederland vindt het onacceptabel dat boeren reeds gezaaide gewassen moeten gaan vernietigen als het aangekondigde uitstel van de verplichte bufferstroken nu alsnog wordt geschrapt.
LTO spreekt van een onbegrijpelijke gang van zaken en kondigt juridische stappen aan als de Europese Commissie vasthoudt aan haar besluit. Volgens LTO waren landbouwminister Adema en de Commissie in goed overleg overeengekomen dat 2023 een overgangsjaar zou worden.
LTO voorzitter Sjaak van der Tak vindt de situatie onacceptabel: “Blijkbaar bemoeit Brussel zich tot op de vierkante meter met onze landbouw. Maar de politiek mag van boeren in deze tijden niet vragen om reeds ingezaaide gewassen weer om te ploegen vanwege doorgeschoten regelgeving.”
‘Ik vind het niet alleen onuitvoerbaar, maar ook immoreel’
Van der Tak vraagt zich af welk probleem hier überhaupt mee wordt opgelost: gewassen als wintertarwe, winterprei of bloembollen zitten al stevig in de grond, aldus de voorzitter. “Ik ben verbijsterd dat de Europese Commissie dit van de Nederlandse landbouw vraagt. Dit gaat niet meer over regelgeving, maar ronduit over regel-rancune. Het is doorgeschoten en ik vind het niet alleen onuitvoerbaar, maar ook immoreel.”
LTO verwacht bij een rechtszaak sterk te staan: een onbegrijpelijk misverstand tussen Nederland en Brussel betekent nog niet dat boeren verplicht zijn om hun oogst te vernietigen, vindt LTO.
Of de verplichte invoering van de bufferstroken dwingt tot het vernietigen van gewassen, is nog niet zeker. In de derogatiebeschikking wordt nadrukkelijk gesproken over een bemestingsvrije zone en niet over een teeltvrije zone.
FDF: hel breekt los
Als deze mestplannen van landbouwminister Piet Adema waar zijn, dan breekt de hel los en volgen er nieuwe acties, zegt Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever. “Ik lees woedende reacties van boeren in onze chatgroepen. Het lijkt wel of landbouwminister Piet Adema tegen de landbouw is. De plannen van Adema zijn vaag, dus we moeten maar even kijken wat hij precies bedoelt”, aldus Van den Oever in een eerste reactie.
Bart Kemp van Agractie kon nog niks zeggen over acties. Maar noemt deze beslissing van Adema “weer een nieuwe deuk.” Kemps verwacht maandag een “pittig gesprek” als zijn organisatie weer aan tafel zit met de minister. “Zaken moeten op korte termijn opgelost worden anders is een landbouwakkoord kansloos.”
Bron: Boerderij