Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel Agraaf: Stijgend aantal landbouwbedrijven haalt omzet uit korte keten
Een stijgend aantal landbouwbedrijven haalt omzet uit de korte keten. Boerenbedrijven behaalden in de periode van het tweede kwartaal van 2019 tot en met het eerste kwartaal van 2020 ongeveer 1,5 miljard euro omzet uit verkoop via de korte keten, meldt het CBS.
Het aantal landbouwbedrijven dat omzet uit de korte keten haalt, is gestegen van 10,5 procent in 2017 naar 13,7 procent vorig jaar. Van alle korteketenverkoop is bijna een derde afkomstig van boerenbedrijven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Huisverkoop of één tussenschakel
CBS kent twee vormen van korteketenverkoop: rechtstreeks op het boerenbedrijf of via één tussenschakel via bijvoorbeeld horeca, een tuincentrum detailhandel. ‘De omzet van de rechtstreekse verkoop aan de consument bedroeg in de periode van het tweede kwartaal 2019 tot en met het eerste kwartaal 2020 ruim 0,3 miljard euro. De verkoop via één tussenschakel was tegelijkertijd 1,2 miljard euro’, schrijft het CBS.
melkveebedrijven (182 miljoen euro), akkerbouwbedrijven (108 miljoen euro) en leghenbedrijven (56 miljoen euro) behaalden flink wat omzet uit de kortenketenverkoop, maar leggen het wel af tegen de koploper, de sierteelt. Met 398 miljoen euro, 26 procent van de totale omzet uit korteketenverkoop, haalt de voedingstuinbouw flink wat geld uit de korteketenverkoop.
Verschil per regio
Regionale verschillen vallen op, concludeert het CBS. ” De landbouwbedrijven die een deel van hun omzet uit korteketenverkoop halen zijn verspreid over heel het land. Er zijn wel verschillen in concentraties van deze bedrijven waar te nemen. Gemeenten met veel bedrijven in de sierteelt en voedingstuinbouw zoals het Westland (130 bedrijven), West Betuwe (89 bedrijven), Horst aan de Maas (87 bedrijven), Alphen aan den Rijn (68 bedrijven) en Zundert (67 bedrijven) springen direct in het oog.’
Bron: Agraaf