Skip to content

Artikel Agraaf: Politiek spreekt zich uit in hét verkiezingsdebat over de landbouw

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart houden Team Agro NL, Food Hub en Agrio op 18 februari een verkiezingsdebat met de (toekomstige) landbouwwoordvoerders. De toekomst van de landbouw is namelijk één van de centrale thema’s van de verkiezingen. Met het debat willen de organisatoren een sterke bijdrage leveren voor de komende vier jaar in de politiek: regeren voorbij de polarisatie.

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Voor de boer en tuinder een belangrijk moment. De volgende regering heeft de grote uitdaging om een toekomstperspectief te schetsen voor de landbouw, met een goed economisch verdienmodel en maatschappelijke waardering voor de sector. De land- en tuinbouw staat te springen om een doortimmerd beleid voor de lange termijn.

In gesprek

Het huidig maatschappelijk debat over de toekomst van de landbouw is verhit en gepolariseerd. Dat vinden de initiatiefnemers van het debat geen goede basis. Daarom worden de deelnemers in het verkiezingsdebat op 18 februari uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan. Daarin willen we terug naar de basis: hoe maak je samen beleid voor een economisch zeer belangrijke sector voor Nederland?

Aan de hand van vijf stellingen willen wij een basis leggen voor de komende vier jaar in de politiek: voorbij de polarisatie. Met filmpjes van persoonlijke verhalen van (jonge) boeren worden de stellingen geïntroduceerd. Daarover gaan de landbouwwoordvoerders dan met elkaar in gesprek. Aan het einde van de avond hopen we een beeld te hebben van een perspectiefvol toekomstig Nederlands landbouwbeleid.

Reden

„De Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 hebben een grote impact op boeren en tuinders”, zegt melkveehouder en voorzitter van Team Agro NL Geertjan Kloosterboer. „Dit is hét moment om een helder signaal af te geven naar de politieke beslissers in Den Haag. Namelijk dat boeren grote behoefte hebben aan een toekomstbestendig beleid, dat niet om de haverklap wordt gewijzigd. De praktijk en regelgeving moeten weer meer op elkaar aansluiten. Daarom organiseert Team Agro NL samen met Food Hub en Agrio een debat tussen politieke partijen, met prikkelende stellingen.”

Corona

Vanwege de coronamaatregelen kunnen bezoekers helaas niet fysiek aanwezig zijn bij het debat in het World Food Center in Ede. Daarom wordt het debat live gestreamd. Een negental politieke partijen heeft hun deelname al bevestigd. Binnenkort volgt op de websites van de initiatiefnemers meer informatie over op welke wijze het debat te volgen is.

Tekst: Team Agro NL, Food Hub, Agrio

Back To Top
Lid worden