Skip to content

Artikel Agraaf: Oriëntatiebijeenkomst agroforestry voor Utrechtse boeren

Voor Utrechtse boeren die het verdienmodel willen verbreden, organiseert LTO Noord een online oriëntatiebijeenkomst over agroforestry en notenteelt in de provincie Utrecht.

Bij de notenteelt gaat het specifiek om de teelt van walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes. Notenteelt valt ook onder de noemer van ‘agroforestry’. Die term duidt op het integreren van houtige meerjarige gewassen – struiken en bomen – in je bedrijfsvoering. Behalve notenbomen kun je daarbij ook denken aan fruitbomen, bomen voor de houtproductie en ‘energiebomen’ voor biomassacentrales, legt Edwin Blankevoort van LTO Noord uit.

Utrechtse randvoorwaarden

De voorlichtingssessie wordt georganiseerd in samenwerking met Natuur en Milieu Utrecht, de Provincie Utrecht, het Landschap Erfgoed Utrecht en LaMi. Zij gaan in op de specifieke randvoorwaarden waar ondernemers in Utrecht mee te maken hebben, zoals wet- en regelgeving en de grondsoorten.

Volgens Blankenvoort zijn er in het Utrechtse nog geen boeren bekend die al concrete plannen hebben in de richting van agroforestry. “Maar voor een andere online oriëntatiebijeenkomst over bodem, water en bemesting van notenbomen hebben we al zeker 25 aanmeldingen”, zegt hij, om aan te geven dat het onderwerp zeker wel belangstelling geniet van boeren.

Aanmeldformulier

De online bijeenkomst is onderdeel van het project Duurzame Landbouw met Natuur. De sessie vindt plaats op woensdagavond 15 december vanaf 20:00 uur. LTO Noord verzoekt geïnteresseerden om zich uiterlijk dinsdag 14 december aan te melden via het online aanmeldformulier. Op deze webpagina is tevens het complete programma van die avond te zien.

Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden