Skip to content

Artikel Agraaf: Hulpmiddelen provincie Utrecht bij leegstand op het platteland

De provincie Utrecht heeft vijf hulpmiddelen ontwikkeld voor boeren en gemeenten om hen te helpen bij leegstand op het platteland. Het gaat hier om zogeheten VAB-instrumenten, waarbij VAB staat voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing.

„Als een agrariër een andere weg inslaat of er helemaal mee stopt, komen er nogal wat kosten en processen bij kijken. Daarom blijven bedrijfsgebouwen regelmatig (leeg) staan. De VAB’s zorgen voor verrommeling van het landschap en soms ondermijning”, aldus de provincie Utrecht over de aanleiding om te komen met een aantal VAB-instrumenten om het boeren makkelijker te maken om de leegstand aan te pakken én te voorkomen. „De VAB-instrumenten zijn niet alleen handig voor agrariërs met leegstaande bedrijfspanden, maar ook voor hen die grip willen krijgen op de toekomst van hun bedrijf”, aldus Utrecht. „Ga ik mijn bedrijf voorzetten, wijzigen, verplaatsen of beëindigen?”

Vijf instrumenten
Utrecht komt concreet met vijf instrumenten. De VAB-wijzer is er om inzicht te krijgen in de omvang van leegstand in het buitengebied. Daarvoor zijn interactieve kaarten gemaakt over de ontwikkeling van leegstand op het platteland. Deze laten zien welke dreigingen er zijn, maar ook welke kansen kunnen worden benut.

De VAB-data op kaart zijn bedoeld om gemeenten en boeren te helpen bij wat de mogelijkheden zijn op een perceel. Utrecht: „De VAB-wijzer kan doorlopen worden door vragen te beantwoorden. Hier komt een advies uit waarin staat met welke ruimtelijke regels men te maken krijgt en bij wie eventuele vragen kunnen worden gesteld. Zo kunnen de mogelijkheden en kansen voor het perceel beter worden ingeschat.”

Financiële aspecten
Als derde VAB-instrument is er ‘handreiking fiscale aspecten’. „Welke keuze een agrariër ook maakt voor de toekomst van het bedrijf, hij of zij krijgt te maken met allerlei fiscale regelingen. Voor het maken van een weloverwogen keuze is het belangrijk dat de agrariër inzicht krijgt in de fiscale gevolgen. De fiscale aspecten zijn op de website van de provincie Utrecht op een rij gezet. Heeft de agrariër een keuze gemaakt, dan is het belangrijk om een ondernemingsplan op te stellen. Hiervoor is een stappenplan gemaakt om de agrariër op weg te helpen.”

Plattelandscoach
Het volgende instrument is de plattelandscoach. „Om de Utrechtse agrariërs en erfeigenaren op onafhankelijke wijze te ondersteunen, biedt de provincie gratis plattelandscoaches aan. Een plattelandscoach biedt begeleiding met persoonlijke ‘keukentafelgesprekken’ en denkt mee over keuzes die bij een specifieke situatie van een agrariër past. Zij hebben ruim kennis van de agrarische sector en wat daar omheen speelt, zoals markt, overheid, samenleving en natuur.” Zonder eigen bijdrage wordt 25 uren onafhankelijke hulp en specialistisch advies geboden.

Ondermijning
Als laatste instrument is er een ‘signalenkaart voor ondermijning‘. Utrecht opnieuw: „De agrarische sector is een doelwit voor de ondermijnende criminaliteit: via -vaak gedwongen- verhuur van leegstaande stallen en schuren voor hennepteelt en de productie van xtc worden agrariërs in een kwetsbare positie gebracht. In het buitengebied streeft de provincie Utrecht er naar agrariërs weerbaarder te maken door de bewustwording van de dreiging van criminaliteit te vergroten. Om ondermijning in het buitengebied te herkennen, is een signalenkaart ontwikkeld.”

Klik hier voor meer informatie over de VAB-instrumenten.

Bron: Agraaf

Back To Top
Lid worden