Rijkswaterstaat monitort de droogte continu en de vooruitblik wordt steeds actueel gehouden via de droogtemonitor en koppelt daar maatregelen aan. In West-Nederland is er sprake van verzilting omdat er minder water beschikbaar is om het zeewater terug te dringen. Door de droogte en het verminderen van het wateraanvoer wordt het moeilijker om het waterpeil op niveau te houden. Er worden daarom extra maatregelen genomen om water te houden, te besparen en waar mogelijk de zoetwateraanvoer richting het westen te vergroten.
Twintig jaar geleden onderzochten we hoe water het snelst ons land kon verlaten, nu zijn we bezig met hoe we het vast kunnen houden
Er wordt minder geschut bij sluizen om water vast te houden, en er worden tijdelijke pompen geplaatst of verplaatst om te zorgen voor voldoende aanvoer en het op peil houden van de waterstand. De scheepvaart wordt gewaarschuwd voor een smallere vaargeul en de kans op droogval bij havens en waterlopen. Ook zwemmers worden extra gewaarschuwd, nu ze door de lage waterstand dichter bij de zuigende vaargeul terecht kunnen komen.
Pompen in de Linge
Pompen om het water op peil te houden is ook iets wat momenteel volop gebeurt in de bij de Neder-Rijn beginnende ‘kraan’ van de Betuwe en Vijfheerenlanden: de Linge. Bij het beginpunt van de Linge – met een lengte van 108 kilometer de langste rivier van Nederland – is het drijvende gemaal De Pannerling bij Doornenburg verlengd. En bij het Kolff-gemaal in Hardinxveld-Giessendam staat een speciaal inlaatschot waarmee water teruggepompt kan worden op de Linge, die bij het gemaal via het Kanaal van Steenenhoek uitmondt in de Merwede.
Opgeschaald
Droogte, wateroverlast: de extremen lijken groter te worden, beaamt de woordvoerder. ,,Het beheerst nu meer onze agenda. De laatste vier jaar hebben we al opgeschaald door de extreme droogte. Twintig jaar geleden onderzochten we hoe water het snelst ons land kon verlaten, nu zijn we bezig met hoe we het vast kunnen houden.”
Bron: AD/Beeld: Cor de Kok