Skip to content

Artikel AD: Stadhuis Nieuwpoort wordt in maart heropend met tentoonstelling over ‘Rampjaar 1672’

Het historische stadhuis van Nieuwpoort wordt vrijdag 18 maart feestelijk heropend. Het afgelopen jaar is het pand dicht geweest voor een opknapbeurt en de Historische Kring Nieuwpoort richt nu een deel van het stadhuis in als museum.

Wie er binnenstapt lijkt in een gloednieuw gebouw terecht te zijn gekomen. Overal liggen nieuwe houten vloeren, trappen zijn opgeknapt, er zijn opzetramen geplaatst, een personenlift geïnstalleerd en alle muren hebben een lik verf gekregen.

,,De kleuren die het pand in het verleden had, zijn zoveel mogelijk benaderd, op een manier die past bij het pand en zijn omgeving’’, legt Mariëlle Runge uit. Ze is namens de gemeente Molenlanden adviseur op het gebied van toerisme, recreatie en cultureel erfgoed.

Het pand voldoet nu weer aan de eisen van deze tijd. En dat was nodig. De afgelopen decennia werd minimaal onderhoud gepleegd. Tot een paar jaar geleden was zelfs de vraag wat de gemeente met het pand precies aanmoest. Met de Historische Kring, die in het stadhuis al haar thuisbasis had met een oudheidkamer, werden afspraken gemaakt. Met flinke subsidies van de provincie Zuid-Holland, de gemeente en fondsen kon het historische pand worden verbouwd.

Dat is nu klaar. Het pand is van het gas af, er is vloerverwarming en vrijwilligers van de historische kring en bouwers en zijn druk bezig met het inrichten van de expositieruimtes. De oude burgemeesterskamer is omgebouwd tot een klein filmzaaltje.

Rampjaar

In het museum worden straks de verhalen verteld over de geschiedenis van het stadhuis en zijn relatie met de Oude Hollandse Waterlinie. Toen in ‘Rampjaar 1672’ flinke stukken land onder water werden gezet om onszelf tegen de Fransen te verdedigen, speelde Nieuwpoort daarin, net als vele andere vestingstadjes, een grote rol. In de 17e eeuw kreeg Nieuwpoort op voorstel van prins Willem van Oranje wallen en grachten in een vesting met zes bastions.

Er werd ook een inundatiesluis gebouwd om daarmee het water door te laten. Om te voorkomen dat boze boeren (hun land stond immers onder water) bij de sluis konden komen, werd daar boven op het stadhuis gebouwd. De betreffende sluis is er nog altijd en zal in het nieuwe museum ook een belangrijke rol gaan spelen, weten de vrijwilligers Matzy van Harten en Lyanne de Laat, die enthousiast vertellen over wat er straks allemaal te zien is.

Er komt een maquette van de stad en er komen panelen waarop een aantal hoofdpersonen vertelt over zijn rol in de geschiedenis: Willem III, die opdracht gaf van Nieuwpoort een vestingstad te maken, commandant van Rooijen, in die tijd hoofd van de schutterij in Nieuwpoort, ingenieur Paen, die verantwoordelijk was voor de vorm van de vestingstad en ook de vrouw van de toenmalige herbergier en een boerin ‘verschijnen’ in het museum.

,,Ze vertellen allemaal over hun bemoeienissen van toen’’, vertelt De Laat, die wijst op een grote ster op de vloer, een vorm die ook terugkomt in een stellage aan een van de plafonds. Het is de exacte vorm van de omtrek van de stadswallen.

Jaar lang feest

De datum van de heropening, vrijdag 18 maart, is niet voor niets gekozen. Het vormt bovendien de aftrap van allerlei festiviteiten die het hele jaar door gaan plaatsvinden in het stadje. Het is dan namelijk 350 jaar geleden dat de Oude Hollandse Waterlinie voor het eerst werd ingezet. Ook worden er veldslagen nagespeeld en slaan Nieuwpoort en het tegenoverliggende Schoonhoven de handen ineen om verschillende activiteiten te organiseren.

Het historische stadhuis is dan ook weer open voor de ontvangst van hoogwaardigheidsbekleders en voor het voltrekken van huwelijken.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Ricardo Smit

Back To Top
Lid worden