Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel AD: Regio kijkt terug op druk schaatsweekend: ‘Waar kan je mooier schaatsen dan hier?’
Schaatsliefhebbers bonden dit weekend massaal de ijzers onder. Met name vrijdag en zaterdag was het druk op het ijs, met Kinderdijk als grootste trekpleister. Grote incidenten bleven uit.
Veel schaatsers besloten op eigen houtje de Molentocht te schaatsen, die vanwege de coronaregels dit jaar niet door kan gaan. De schaatskoorts zorgde voor grote drukte in Kinderdijk en de rest van de Alblasserwaard.
Dat begon vrijdag al, wat resulteerde in een oproep om niet meer naar Kinderdijk te komen. Om de drukte in het weekend voor te zijn, werden zaterdagochtend vroeg al verkeersregelaars ingezet.
Vooraf waren 5300 extra parkeerplaatsen gecreëerd, door gebruik te maken van weilanden. Toch was er in Kinderdijk zaterdagochtend om 7.30 uur al geen plekje meer te vinden. ,,Ik snap het wel’’, aldus de trotse burgemeester Theo Segers van Molenlanden. ,,Want waar kan je mooier schaatsen dan hier?’’
Afzettingen
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid riep op om op de fiets te komen of anders in de eigen buurt te gaan schaatsen. Matrixborden op de A15 werden ingezet om schaatsliefhebbers weg te houden uit Kinderdijk. Wie doorreed, stuitte op afzettingen. Alleen bewoners mochten er door.
Tegelijk wilde de gemeente Molenlanden niemand zijn schaatsplezier ontzeggen. ,,Wie al met schaatskleding in de auto zat, verwezen we naar een parkeerterrein dat wel beschikbaar was.’’
Ook in Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam was het druk. Vanuit De Spil in Bleskensgraaf, waar een coördinatiecentrum was ingericht, werd de situatie op en rond het ijs nauwlettend in de gaten gehouden.
De hulpdiensten hadden dit weekend hun handen vol door alle schaatsongelukken. De ambulancedienst Zuid-Holland Zuid zette extra ambulances in vanwege de enorme hoeveelheid meldingen. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van quads om bij moeilijk bereikbare schaatsers te komen. Door valpartijen liepen die breuken en hersenschuddingen op.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis zag zaterdag honderd mensen op de eerste hulp in Dordrecht met door het ijs veroorzaakte verwondingen. Zondag waren dat er nog eens ruim vijftig. Het ziekenhuis liet vanwege de drukte extra gipsmeesters, verpleegkundigen en arts-assistenten invliegen. Ook moest er een extra ok-team komen om alle patiënten met een gebroken heup of bovenbeen te opereren. Bij het Beatrixziekenhuis in Gorinchem waren twee keer zoveel patiënten op de spoedeisende hulp als normaal in een weekend. Zaterdag was het zelfs even zo druk, dat ambulances werd verzocht patiënten naar elders te brengen.
In Hardinxveld-Giessendam zakte zaterdagochtend een jongen door het ijs aan de Hakgriend. De brandweer haalde het slachtoffer met een speciaal hansa-board naar de kant. De jongen is met een ambulance thuisgebracht en bij de kachel neergezet.
Dooi
Zondag nam de kwaliteit van het ijs snel af, toen eenmaal de dooi was ingetreden. De reddingsbrigade was met meerdere teams aanwezig om in te grijpen als dat nodig mocht zijn. Nadat meerdere mensen door het ijs waren gezakt, riep de Veiligheidsregio rond 16 uur op te stoppen met schaatsen.
Het schaatsweekend is zonder grote incidenten verlopen. Politie en handhaving hielden ook de naleving van de coronaregels in de gaten. Onder meer met behulp van een helikopter en drones werd de situatie gemonitord. Op enkele plekken zijn waarschuwingen uitgedeeld, zoals voor groepsvorming bij een koek-en-zopietent in Dordrecht. Coronaboetes zijn er volgens de Veiligheidsregio in het geheel niet uitgedeeld in de regio.
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock