Skip to content

Artikel AD | Nachtje weg in Gorinchem? Daar betaal je binnenkort toeristenbelasting voor

Gorinchem gaat vanaf 1 juni toeristenbelasting vragen voor een overnachting in de stad. De gemeenteraad is daar donderdagavond 29 februari mee akkoord gegaan. Iedereen die na 1 juni 2024 een nachtje in Gorinchem slaapt, betaalt daarvoor 2 euro.

In de ‘allermooiste vestingstad van Nederland’ werd vooralsnog geen toeristenbelasting geheven, maar was het wel duidelijk dat het zou worden ingevoerd. De toeristenbelasting is voor reizigers die in een B&B, pension, hotel of op het water overnachten. Ook bezoekers die er voor hun werk blijven slapen, moeten de portemonnee trekken.

Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. De kosten zijn daardoor in elke plaats anders.

‘Noodzakelijk onderhoud op peil houden’
De gemeente Gorinchem noemt de invoering van de belasting noodzakelijk. ‘Met de inkomsten uit toeristenbelasting wordt het voorzieningenniveau en het noodzakelijke onderhoud aan de openbare ruimte in de stad op peil gehouden. Zo zorgen we ervoor dat we een aantrekkelijke stad zijn en blijven,’ wordt gemeld.

Hoogste stijging
In Zuid-Holland is de toeristenbelasting het sterkst gestegen volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. In deze provincie steeg het gemiddelde tarief voor toeristenbelasting dit jaar met 13,1 procent. Toeristen betalen nu gemiddeld 3,05 euro in plaats van 2,69 vorig jaar, volgens gegevens van bungalowparkoverzicht.nl. Deze organisatie houdt al jaren de vinger aan de pols als het gaat om toeristenbelasting.

In West Betuwe (1,50 euro) en Altena (1,30 euro) is de belasting niet gestegen ten opzichte van 2023. Vijfheerenlanden (2,25 euro) is gestegen met 4,7 procent ten opzichte van 2023.

In Dordrecht is de toeristenbelasting ook een stuk gestegen, dat was al eerder bekend. Daar betaal je nu 3,50 voor een nachtje weg, tot grote frustratie van B&B-eigenaren. Het jaar daarvoor was dat nog 2 euro.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden