Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel AD | Molenlanders kunnen gratis bezoek van een tuincoach aanvragen: ‘Mensen gelukkig laten worden van groen’
De gemeente Molenlanden en de Stichting Duurzaam Molenlanden werken samen voor meer groen en biodiversiteit in de tuinen van inwoners. Molenlanders krijgen gratis tuinadvies én korting op een cursus van tuinontwerper Esther den Braven.
Hoe werkt het precies?
,,Er lopen twee trajecten tegelijk. Via de Stichting Duurzaam Molenlanden kun je als inwoner van Molenlanden een tuincoach op bezoek krijgen. Die geeft een gratis advies voor je tuin. In totaal gaat het om twee uur, voor een beperkt aantal huishoudens. Dat vond ik jammer, want je wilt natuurlijk zo veel mogelijk mensen bereiken. Vandaar dat er speciaal voor de inwoners van Molenlanden een korting geldt van 40 euro op mijn ontwerpcursus die dan 89 euro kost. Op de website ontwerpjetuinmetesther.nl/molenlanden staat precies uitgelegd hoe je kunt meedoen.”
Wat ga je de deelnemers leren?
,,Ik kwam enkele jaren geleden in een huis wonen met een tuin van 700 vierkante meter. Helemaal verwilderd. Ik heb dus zelf ervaren hoe het is om aan het begin te staan en niet te weten wat je moet doen. In zeven modules en met diverse online-video’s leg ik mensen uit waar ze allemaal rekening mee moeten houden.”
Waar gaat het om bij een ontwerp voor je tuin?
,,Het is vooral een andere manier van naar je tuin kijken. Wat wil ik, wat zijn mijn voorkeuren. Wil ik privacy, wil ik speelruimte voor de kinderen, moet alles juist groen en bloemetjes… De gemeente ziet natuurlijk veel tuinen die alleen maar uit tegels bestaan. Dat is niet goed voor de biodiversiteit. Ik stimuleer mensen om zo duurzaam mogelijk te zijn, circulair. Ook in de materialen die je gebruikt. Bijvoorbeeld met tweedehandsspullen. Hoe houd je het praktisch en ben je tegelijk gelukkig in het groen.”
Adviseer je ook over plantkeuze en bloemen?
,,Kies vooral wat bij jouw bodemsoort past. En kijk naar inheemse planten, die het in Nederland goed doen. Zorg dat het bodemleven in de tuin goed is, dan trekken de insecten en wormen weer andere diersoorten aan. Laat wat tuinafval liggen, ruim niet alle blaadjes op, dan geef je weer terug aan de bodem. En egels vinden het fijn om er tussen te rommelen. Leg wat dode takken ergens neer, daar kruipen de insecten tussen. Op die manier ontstaat op natuurlijke wijze biodiversiteit.”
Bron: AD Rivierenland