Skip to content

Artikel AD: Molenlanden belooft meer openbare wc’s voor dagjesmensen met hoge nood

Liefst voor de zomer komt er een overzicht van toiletten die toeristen in Molenlanden mogen gebruiken. Dat belooft het college. ‘Ondernemers en inwoners’ worden opgeroepen om hun openbare wc aan te melden.

Wie een dagje op pad is en naar het toilet moet, kan zeker in coronatijden lang niet overal terecht. Vóór de coronacrisis was dat al een probleem, zeker voor mensen met darm- of blaasproblemen. Om een dagje uit ook voor hen mogelijk te maken, wil de voltallige gemeenteraad dat er in Molenlanden een overzicht komt van openbare wc’s.

Die komen dan ook in de landelijke app ‘Hoge Nood’ te staan, zodat mensen die altijd in de buurt van een toilet moeten zijn, toch zorgeloos een dagje Molenlanden kunnen bezoeken. Uit een overzicht van oktober 2020 dat Hoge Nood maakte, blijkt dat er twee toiletten zijn aangemeld bij Hoge Nood: één in Groot-Ammers en één bij een tankstation langs de N214.
Dat is weinig, vergeleken met andere gemeenten. Daarom deed de voltallige gemeenteraad in januari een oproep aan het college. ‘Gastvrijheid betekent dat je ook voldoende toiletten hebt voor dagjesmensen en toeristen’, schreven de partijen in een unaniem gesteunde motie.

Niet de taak van inwoners

Wethouder Arco Bikker laat de gemeenteraad nu weten dat ‘inwoners en ondernemers’ binnenkort het verzoek zullen krijgen om hun toilet aan te melden bij de app. Wat de gemeenteraad betreft ligt die verantwoordelijkheid niet bij inwoners. Wie moet plassen, moet terechtkunnen in dorpshuizen, sportzalen, bibliotheken, horeca en winkels. Overigens is het op dit moment vanwege de coronaregels op veel plekken eigenlijk niet toegestaan om mensen binnen te laten voor een toiletbezoek.

Het college wil bij het wc-overzicht natuur- en landschapsbeheerder Den Hâneker betrekken. Die vereniging houdt zich bezig met toerisme en recreatie.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden