ALBLASSERWAARD • 750 jaar droge voeten: daar kun je best een feest voor vieren. Alblasserwaard…
Artikel AD: Met één reservering shoppen in twintig winkels dankzij proef: ‘De zaterdag zat meteen vol’
Maximaal drie uur lang rondsnuffelen bij de winkels in de Graanbuurt in Giessenburg: sinds eind vorige week is het mogelijk, dankzij een proef. Dit initiatief van de winkeliers, die de samenwerking zochten met de gemeente, is extra welkom nu versoepeling van de coronamaatregelen met minstens een week is uitgesteld.
De gemeente Molenlanden houdt een proef met dit initiatief in de Graanbuurt, vertelt een woordvoerder van de gemeente. ,,De Graanbuurt is een verzameling kleine winkels in een aantal samenhangende grote panden met tussenruimtes zoals pleinen en looppaden. Zij benaderden ons om een proef te doen met centrale reservering, binnen de regels die er zijn.’’
,,Per klant wordt 25 vierkante meter ruimte aangehouden. Er is een vergelijking gemaakt met meerdere ondernemers onder één dak, zoals de Bijenkorf. De Graanbuurt wordt door ons als een pilot gezien, om gecontroleerd te verkennen of deze wijze van samenwerking past bij deze unieke situatie in Molenlanden.”
Na een week evalueren
De proef die de gemeente in afstemming met de Graanbuurt volgt, bestaat eruit dat voor winkelterrein Graanbuurt één centrale reservering kan worden gemaakt. Bij aanvraag voor een tijdslot wordt een entreeticket gereserveerd via de website van de Graanbuurt.
,,Na een week, dat zijn in praktijk drie dagen omdat ze daar nu enkel op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn geopend, wordt geëvalueerd tussen de Graanbuurt en ons”, zegt de woordvoerder.
De gemeente houdt nauw contact met de initiatiefnemers en blijft beoordelen of alles binnen de maatregelen gebeurt. De regels schrijven voor dat een tijdslot minimaal tien minuten moet zijn. De gemeente stelt dat voor zover zij weten er geen maximumtijd beschreven is in de voorschriften van Rijksoverheid. Wel een maximaal aantal bezoekers. Per winkel is er een deurbeleid, om drukte te voorkomen. Er zijn meerdere in- en uitgangen en het winkelpersoneel zorgt voor handhaving. Bovendien heeft het deurbeleid altijd voorrang op de centrale reservering. En de winkeliers moeten zich aan de andere RIVM-maatregelen houden.
Rianne Kool, onderneemster binnen de Graanbuurt en initiatiefneemster van het drie uur shoppen, is blij dat mensen nu bij wijze van proef met één afspraak terecht kunnen in het hele winkelgebied, in tegenstelling tot het maken van aparte afspraken per winkel. ,,Winkelen op afspraak is niet spontaan in een belevingsgebied als de Graanbuurt, met niet-essentiële winkels. Gelukkig hebben we daar nu in samenwerking met de gemeente wat op gevonden. Heel handig dat mensen nu één entreeticket kunnen aanvragen om drie uur te winkelen bij alle ruim twintig winkels.’’
,,Twee uur voorafgaand aan de afspraak ontvangen mensen een herinnering via de mail, met daarin een gezondheidscheck. Hoe de reacties van de winkeliers zijn? Ze zijn dolgelukkig dat mensen weer lekker rond kunnen struinen! Ik ook.”
Winkelend publiek blij met proef
Hetzelfde geldt voor het winkelend publiek, merkte Rianne gelijk al. ,,De zaterdag zat direct helemaal vol. Mensen zijn heel blij met deze mogelijkheid. Ze kunnen wat langer rondkijken. We merken dat ook veel mensen die nooit eerder in de Graanbuurt geweest waren, het winkelgebied ontdekken, omdat het hier mag. Maar ook dat het aantal mensen dat zonder afspraak spontaan langskomt, daalt.’’
,,We zijn blij dat het publiek nu op een meer laagdrempelige manier zonder grote tijdsdruk bij ons terecht kan. Op een veilige manier, aangezien op elke winkeldeur het maximale aantal bezoekers staat. Het ongedwongen gevoel is weer terug en de waardering voor de gemeente die achter de lokale ondernemers staat in ons winkelgebied is erg hoog. We zijn er heel blij mee dat deze proef plaatsvindt.”
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Ricardo Smit