Op dinsdag 26 november gingen bestuursleden van ondernemers- en winkeliersverenigingen, Den Hâneker en de gemeente…
Artikel AD | Megaturbines in de ban, maar is met alleen maar kleine windmolens voldoende stroom op te wekken?
ANALYSE | Molenlanden denkt het ei van Columbus te hebben gevonden: de bouw van meerdere kleine windmolentjes in die gemeente moet voorkomen dat er grote windturbines in de Alblasserwaard verrijzen. Maar is dat een reëel idee?
Tegen de komst van grote windmolens is veel verzet. Zo zouden die gevaartes, die qua formaat in de buurt van de Eiffeltoren komen, het uitzicht op de iconische, historische molens van Kinderdijk verpesten. Kleinere windmolens leveren minder weerstand op, verwacht de gemeenteraad van Molenlanden. Daarbij denkt zij aan turbines die bij bedrijventerreinen en op boerenerven kunnen staan.
Molenlanden telt op dit moment 21 van deze ‘boerderijmolens’. Ze hebben een maximale ashoogte van 15 meter. Met de wieken erbij zijn ze net geen 22 meter hoog. Twee ervan staan bij een agrariër in Groot-Ammers, die er goede ervaringen mee heeft. ,,Ik haal tweederde van mijn energiegebruik uit wind, eenderde uit zonne-energie en daarmee zijn we op energiegebied zelfvoorzienend. Het is een flinke investering geweest. Voor de zuivelproducent die mijn melk afneemt, is het een reden om een bonus bovenop de melkprijs te geven omdat we ‘groene’ melk leveren’’, zegt hij.
Zijn boerderijmolentjes leveren op jaarbasis 0,162 terajoule aan energie. Een relatief hoge opbrengst omdat ze gunstig staan. Maker van deze erfmolens, EAZ Wind in de provincie Groningen, geeft zelf een gemiddelde van tussen de 25.000 en 45.000 kilowattuur per jaar. ‘De exacte opbrengst hangt af van de locatie, de objecten die in de omgeving staan en de gemiddelde windsnelheid’, aldus de maker.
Bron: AD Rivierenland