Terugblik 2024 Op maandag 2 december hebben het bestuur en de onderliggende werkgroepen het afgelopen…
Artikel AD: Marjet Rutten is Klimaatburgemeester van Vijfheerenlanden: ‘Wees niet te streng voor elkaar’
VIJFHEERENLANDEN • Marjet Rutten mag zich sinds vorige week de Klimaatburgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden noemen. Deze bekendmaking was het startsein van de Nationale Klimaatweek. Het komende jaar gaat Rutten haar best doen om bewoners vinnen de gemeente én de lokale politiek te helpen gebouwen sneller te verduurzamen.
De meeste gemeenten hebben het komende jaar een Klimaatburgmeester. Rutten meldde zichzelf aan voor deze positie in Vijfheerenlanden.
“In het dagelijks leven adviseer ik de overheid over hoe ze innovatiegelden kunnen besteden. Ook geef ik lezingen over hoe er duurzame keuzes gemaakt kunnen worden bij bouwprojecten. Verder ben ik aangesloten bij Gideon, een landelijk collectief van mensen die zich inzetten om de noodzakelijke transitie van de bouw te versnellen. We willen de juist condities creëren om de Parijse klimaatdoelen te halen. Mijn functie als Klimaatburgemeester sluit dus mooi aan op de rollen die ik al vervul.”
Inspireren
Rutten wil mensen inspireren om stappen te maken in verduurzaming. “Ik heb moeite met de tegenstellingen die er zijn in de huidige maatschappij en wil dus ook zeker niet met een vingertje gaan wijzen en zeggen: ‘je moet dit of je moet dat.’ Veel mensen hebben inmiddels wel door dat er dingen moeten veranderen, maar iedereen moet vooral voor zichzelf beslissen waar hij/zij zich goed bij voelt.”
“Een voorbeeld: als iemand voor het grootste deel vegetarisch eet, maar bij gelegenheden nog wel eens een stukje vlees tot zich neemt, prima! Wees niet te streng voor elkaar. Persoonlijk kijk ik naar wat niet belangrijk is voor mijn levensgeluk en wat ik daardoor kan laten wat een positief effect heeft op het milieu.”
Lokale politiek
Naast het inspireren van individuen wil Rutten ook de lokale politiek tot inzichten brengen.
“Zo is er de energiebesparingsplicht. Die verplicht organisaties om besparingsmaatregelen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend, door te voeren. Op dit moment wordt er binnen gemeenten niet of nauwelijks gecontroleerd of bedrijven hieraan voldoen. Een handhavingsplan hiervoor zou een goed streven zijn. Ik ga hierover graag met de gemeente in gesprek Als het gebrek aan controle komt door een tekort aan personeel dan kun je gaan kijken hoe dat op te lossen is. Voor een deel is kan de controle namelijk al geautomatiseerd.”
“Een ander voorbeeld is de Label C-verplichting. Per 1 januari 2023 moeten de meeste kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben, anders mogen ze niet gebruik worden. Hiervoor geldt dezelfde uitdaging als bij de energiebesparingsplicht.”
Bouw
De onderwerpen waar Rutten zich mee bezig wil houden hebben voornamelijk betrekking op de bouw. “Wat veel mensen niet weten is dat 11% van alle uitstoot voortkomt uit bouwmaterialen. Hier zijn voldoende oplossingen voor vandaag de dag en ik wil graag helpen hier stappen in te maken. Voor boeren liggen hier enorme kansen.”
Vorige week was de Nationale Klimaat Week. Rutten bezocht samen met burgemeester Sjors Fröhlich boer Jan Versluis uit Meerkerk die de koeien heeft verruild voor zonnekroon. Rutten: “Hier is sprake van CO2-vriendelijke vezelteelt. Je kunt er van alles van maken: Isolatie, karton, schaaltjes. En boeren kunnen zo blijven boeren.”
Bron: AD Rivierenland