Skip to content

Artikel AD | Jager Adriaan staat op de markt met ganzenvlees: ‘Het zijn er veel te veel, inmiddels ruim een miljoen’

STRUINEN | Adriaan Troost leeft van de jacht. Op de markt verkoopt hij worst en gehakt van de ganzen die hij schiet. Daarmee doet hij volgens eigen zeggen meteen aan schadepreventie in de landbouw en het behoud van een gezonde en vitale wildpopulatie. ,,Het is dus niet zo dat wij dieren voor ons plezier dood knallen. De natuur observeren is ook jagen.

Nu de ganzen weer massaal in onze weilanden en uiterwaarden neergestreken zijn, krijgen vader Adriaan (59) en zoon Joop (29) het druk. ,,Het zijn er veel te veel, inmiddels ruim een miljoen”, zegt Adriaan. ,,En dat zou nog niet zo erg zijn, als ze ons voedsel met rust lieten. Ze eten niet alleen gras, maar ook graan, suikerbieten en aardappelen.”

Alle ganzen zijn beschermd, legt Joop uit. ,,Maar waar ze schade aanrichten mogen ze wel verjaagd of afgeschoten worden.” En daar helpen vader en zoon de landbouwers mee.

Ondanks al die inspanningen, blijft de schade aanzienlijk, en worden er tientallen miljoenen euro’s compensatie aan de boeren uitgekeerd. ,,Dat zijn wel onze belastingcenten hè?” merkt Adriaan fijntjes op.

Natuurliefhebbers
We zitten aan tafel in Giessenburg. Even daarvoor zwaaide de keukendeur open met een uitnodigend: ‘kom binnen, de houtkachel brandt’. Nu schenkt Adriaans vrouw Wilma koffie in het trouwservies met een decoratie van wilde eend. Hoe toepasselijk voor een gezin dat ‘honderd procent van wild leeft’ zoals hij het zelf uitdrukt.

Back To Top
Lid worden