Artikel AD | Jager Adriaan staat op de markt met ganzenvlees: ‘Het zijn er veel te veel, inmiddels ruim een miljoen’
STRUINEN | Adriaan Troost leeft van de jacht. Op de markt verkoopt hij worst en gehakt van de ganzen die hij schiet. Daarmee doet hij volgens eigen zeggen meteen aan schadepreventie in de landbouw en het behoud van een gezonde en vitale wildpopulatie. ,,Het is dus niet zo dat wij dieren voor ons plezier dood knallen. De natuur observeren is ook jagen.
Nu de ganzen weer massaal in onze weilanden en uiterwaarden neergestreken zijn, krijgen vader Adriaan (59) en zoon Joop (29) het druk. ,,Het zijn er veel te veel, inmiddels ruim een miljoen”, zegt Adriaan. ,,En dat zou nog niet zo erg zijn, als ze ons voedsel met rust lieten. Ze eten niet alleen gras, maar ook graan, suikerbieten en aardappelen.”
Alle ganzen zijn beschermd, legt Joop uit. ,,Maar waar ze schade aanrichten mogen ze wel verjaagd of afgeschoten worden.” En daar helpen vader en zoon de landbouwers mee.
Ondanks al die inspanningen, blijft de schade aanzienlijk, en worden er tientallen miljoenen euro’s compensatie aan de boeren uitgekeerd. ,,Dat zijn wel onze belastingcenten hè?” merkt Adriaan fijntjes op.
Natuurliefhebbers We zitten aan tafel in Giessenburg. Even daarvoor zwaaide de keukendeur open met een uitnodigend: ‘kom binnen, de houtkachel brandt’. Nu schenkt Adriaans vrouw Wilma koffie in het trouwservies met een decoratie van wilde eend. Hoe toepasselijk voor een gezin dat ‘honderd procent van wild leeft’ zoals hij het zelf uitdrukt.
Het is een passie die van binnenuit komt. Het schot hoort erbij, maar de trekker overhalen is niet per sé het doel
Jagers zijn altijd in de natuur bezig, vertelt Joop. ,,Wij zijn natuurliefhebbers; jagen is een totaal-beleving.” Van half maart tot half april worden de voorjaarstellingen uitgevoerd. ,,Niet alleen de reeën- en hazenpopulatie, maar we tellen ook zwanen.” Verder zijn jagers betrokken bij de landelijke schoonmaakdag.
Volgens Adriaan is de jacht een manier van leven. ,,Het is een passie die van binnenuit komt. Het schot hoort erbij, maar de trekker overhalen is niet per sé het doel.” Zeehonden Adriaans vader leerde het jagen van zijn oom, dus die passie voor de jacht zit volgens hem in zijn genen. Hij ging altijd graag met zijn vader mee, en later trok hij samen met zijn eigen zoon Joop het veld in.
Drie generaties terug stonden er veel meer wildsoorten op de wildlijst, met de tijden wanneer ze bejaagd mochten worden. Tegenwoordig zijn dat er nog vijf; fazant, houtduif, haas, konijn en wilde eend.
Adriaans oudoom schoot destijds zelfs zeehonden, omdat ze als concurrent van de visserij werden beschouwd, vertelt hij. ,,Vóór de Tweede Wereldoorlog zette de overheid een premie op iedere dode zeehond.”
Wapenveiligheid Adriaans drie dochters leven eveneens mee met de jacht. ,,De middelste heeft onze jachthond Snipe, een Duitse staander langhaar, mee helpen opvoeden,” zegt hij trots.
Samen met zoon Joop is hij onder andere actief in de jachtvelden die Adriaans oudoom in beheer had en waar Adriaans vader met de jacht begon. Ze kunnen alleen jagen op uitnodiging van een jachthouder die een perceel in beheer heeft, omdat ze zelf geen jachtveld bezitten.
Er is niet mee geknoeid hè. Je hoeft niet bang te zijn dat er antibiotica in zit, misschien af en toe een hagelkorreltje
Je jachtakte halen, dat doe je niet zomaar even. Het is een jaar lang blokken op de theorie en vervolgens je vaardigheid bewijzen tijdens een nagebootste praktijksituatie. ,,Wapenveiligheid gaat voor alles, dus je wilt niet zakken op een gevaarlijke handeling.”
‘Wild vlees’ Het wild voor eigen gebruik slacht Adriaan zelf, maar wat hij aan horeca en particulier verkoopt wordt door een EG-erkend bedrijf geslacht. ,,Daarna wordt het door slagers verwerkt tot rookworsten, gerookte filet, gehakt, droge worst en paté.”
Adriaan staat op diverse markten om zijn diepgevroren producten aan de man te brengen. Fazantfilet en ook gehaktballen en worst van ganzenvlees. ,,Als je één keer een stukje ‘wild’ vlees geproefd hebt, wil je niet anders meer” zegt hij stellig. ,,Er is niet mee geknoeid hè; je hoeft niet bang te zijn dat er antibiotica in zit, misschien af en toe een hagelkorreltje.”