Skip to content

Artikel AD | Hoe onderhoud je een historische boerderij? ‘Een blik Hemaverf is natuurlijk geen gezicht’

Het onderhoud aan een historische boerderij luistert erg nauw. Hoe pak je dat aan? Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Krimpenerwaard-Vijfheerenlanden geeft een cursus om inzicht te geven in alle zaken waar je aan moet denken. ,,Het gaat erom dat je goed nadenkt over de authentieke situatie.”

Onderhoudswerkzaamheden aan historische boerderijen vragen vaak om zeer specifieke kennis en kunde, zoals het repareren van voegen. ,,Dat wil je op een manier doen zoals het was, dus niet vluchtig”, legt Dick de Jong namens de stichting uit.

Ook het vervangen van rieten daken en repareren van houten delen, zoals kozijnen en luiken vraagt om vakmanschap. En thema’s als verduurzamen spelen een uitdagende rol. ,,Denk aan een zonnepaneel, dat aan de onderkant warmte afgeeft, op een rieten dak. Dat gaat niet zomaar.”

Hemaverf
Bovendien moet een en ander authentiek worden gehouden, zeker als het onder monumentenzorg valt. ,,Luiken zijn aan elkaar bevestigde houten delen, niet zomaar een uit hout gezaagde plank. En schilderwerk doe je niet met een blik Hemaverf die ook nog eens de verkeerde kleur heeft, dat ziet er natuurlijk niet uit.”

Alle tips met betrekking tot onderhoud door specialisten en het uitzoekwerk op het gebied van subsidies en vergunningen komen langs in de cursus. ,,Er zijn heel specifieke subsidies, maar je moet er wel vanaf weten.”

Zuinig
,,Je leert tijdens de cursus waar je op moet letten en waar je moet zijn. De authentieke situatie, de materialen, de kleur: het is allemaal belangrijk”, gaat De Jong verder. ,,Het gaat toch om het in stand houden van de contouren, dat is het mooie. We hebben drieduizend markante boerderijen in ons gebied, daar moeten we zuinig op zijn.”

Tijdens zes cursusavonden delen gastdocenten hun kennis en ervaringen. Aanmelden kan via secretariaat@boerderijenerf.nl.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden