Skip to content

Artikel AD: Het is tijd voor meer begrip voor de boer, vindt Monique: ‘We zijn hard nodig’

Dat de boer belangrijk is voor onze voedselvoorziening, laten de berichten over een mogelijke mondiale voedselcrisis wel zien. Maar betekent dat ook dat er meer begrip komt voor boeren in eigen land? Monique van den Broek (52), boerin en kersvers gemeenteraadslid in Vijfheerenlanden (VHL Lokaal), hoopt van wel.

Lege schappen en alsmaar stijgende productprijzen. In Nederland zijn de effecten van de oorlog in Oekraïne voelbaar, maar in de Hoorn van Afrika, waar landen zo’n 90 procent van hun tarwe uit Rusland en Oekraïne importeren, is dat nog in veel grotere getale het geval. Op die plekken zouden de gevolgen van de oorlog wel eens catastrofaal kunnen zijn, meldde de baas van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties vorige week. Een ramp op een ramp.

Het gaat dan om een voedselcrisis, de grootste sinds de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Berichten die ook Van den Broek – net als de rest van de wereld – niet in de koude kleren gaat zitten. Nee, de zorgen over de oorlog en de gevolgen daarvan zijn ook hier, op het boerenbedrijf in Kedichem, duidelijk van haar gezicht af te lezen.

Toch heeft de huidige wereldsituatie wellicht één positief gevolg. Eentje waar Van den Broek in ieder geval erg op hoopt: dat er meer begrip voor de boer in Nederland komt. Een groep die, wat haar betreft, de afgelopen jaren onterecht veel kritiek te verduren heeft gehad. ,,Berichten over de oorlog laten zien hoe kwetsbaar we zijn, hoezeer we afhankelijk zijn van import en export van goederen. Van voedsel. Van de boer.”

Back To Top
Lid worden