Skip to content

Artikel AD: Herfstvakantie vieren in coronatijd: ‘Vervelen? Echt niet!’

Vervelen in deze herfstvakantie in coronatijd? Nee hoor, want er is gelukkig nog genoeg dat wél kan. De meeste musea zijn bijvoorbeeld ‘gewoon’ open. En niet vergeten: even reserveren en een mondkapje meenemen. ,,Of blijf lekker thuis, ook cool.”

Ja, de herfstvakantie is zeker anders dan alle vorige. Maar dat betekent niet dat je je hoeft te vervelen. Zo lang je in alle attractieparken, musea en bioscopen maar de drukte vermijdt, een tijdvak reserveert én dat mondkapje opdoet. Of ga naar een park in de buitenlucht, dat kan natuurlijk ook. Zoals in Groot-Ammers. ,,Wie zegt dat koeien melken niet leuk is, heeft dat nog nooit gedaan”, zegt Michael van Hoorne, eigenaar van de Avonturenboerderij Molenwaard, lachend.

Bij zijn ‘boerderij’ kun je zoals altijd je boerderijdiploma halen. Denk dan aan opdrachten als tractor rijden en op een pony zitten. ,,Voor de herfst hebben we een nieuwe speurtocht: je moet zoeken naar de mooiste paddenstoelen in het park. Zo leer je niet alleen iets over die gekke zwammen, maar kun je na afloop ook nog iets ophalen. Een stoer pompoenmasker, om alvast helemaal in herfstsferen te komen.”

Op zoek naar Nemo

Snorkelen in een warm oord zit er deze vakantie waarschijnlijk niet in, maar bij Aqua Zoo in Leerdam kun je alsnog op zoek naar ‘Nemo’, de clownvis. ,,Wij zijn een onderwaterdierentuin”, legt Babitha van Ree uit. ,,Je hoeft dus niet op vakantie om vissen te zien die over de hele wereld verdeeld zwemmen. In elke bak in ons aquarium zie je bijzondere dieren: van babyhaaien die nog in hun ei zitten tot schattige zeepaardjes.”

Gewapend met fakkels én verhalen nemen gidsen je bij Slot Loevestein mee de geschiedenis in. Om te vieren dat we al 75 jaar van vrijheid kunnen genieten. Maar voor de kleine historici in de dop vertellen gidsen dat die vrijheid eigenlijk al begon op het Slot, toen de beroemde Hugo de Groot daar vierhonderd jaar geleden opgesloten zat. Zo is een bezoekje aan het statige slot ook nog extra leerzaam. Vergeet alleen niet van tevoren tickets te reserveren.

In het GeoFort in Herwijnen hebben ze de afgelopen tijd nóg meer nieuwe spellen ontwikkeld, vertelt Willemijn Simon van Leeuwen. ,,Bij ons stap je in de wondere wereld van waar we leven: de aarde. Zo kun je met een lift ‘zomaar’ naar het binnenste van de aarde reizen. Al trillend kom je alle aardlagen tegen. Dat is natuurlijk superleuk, maar je kunt ook samen met je ouders een Minecraft-workshop volgen. Iedereen kent dat spel wel, maar niet iedereen weet dat je er ook heel veel mee kunt bouwen op de computer. Voor je ruimtelijk denken echt goed.”

Wat altijd kan: de natuur in! Het klinkt misschien niet even spannend, maar dat is het volgens boswachter Peije ’t Lam wel. ,,Ga wandelen bij de Donkse Laagten”, zegt hij. ,,En waarschijnlijk zie je dan ook nog grote groepen overwinteraars aan komen vliegen. Dat zijn ganzen die uit Rusland komen en dus duizenden kilometers hebben gevlogen om naar ons gebied te komen. En als je geluk hebt, kun je ook nog een paar roofvogels spotten. In het wild! Daar kan niet veel meer tegenop, als je het mij vraagt.”

Tips van jonge regiogenoten

Het liefst knutselt Marleen (5) Aalberts uit Arkel de hele dag door. En dat komt deze herfstvakantie in coronatijd goed uit, want een binnenactiviteit kan eigenlijk altijd doorgaan. ,,Ik ben met een toekan bezig”, wijst ze naar haar papiertje op tafel. ,,Mama heeft de vogel getekend, en ik plak daar allemaal propjes met kleuren op.” Dat doet ze met crêpepapier, zegt moeder Bertine. Voor wie even geen inspiratie heeft, kan bij de 5-jarige terecht voor wat knutselideeën. ,,We hebben spinnenwebben gemaakt!”, roept ze lachend. ,,Eerst zelf kastanjes zoeken, hoor. En dan moet je satéstokjes om de kastanje heen doen en daar wol om draaien. Dan wordt het een mooi rondje.”

Mees van Boxtel (11) uit Giessen-Oudekerk pakt het avontuurlijker aan. Hij is bij een oud-tante aan het logeren, die in het bos woont. ,,Weet je wat vet is? Als je zelf poffertjes bakt. En dat kun je buiten echt goed doen. Moet je zelf een kampvuur maken en daar een poffertjespan opzetten. Dan kun je het beslag daarin gieten en de poffertjes buiten opeten. Blijf trouwens sowieso maar buiten, zou mijn tip zijn. Of lekker thuis, ook cool. In de natuur kun je je eigen speer maken en doen alsof je buiten leeft, net zoals mensen duizenden jaren geleden ook deden.”

Vervelen hoef je je dus absoluut niet, zeggen tweelingzussen Lieke en Fleur Beukenholdt (10) uit Gorinchem. ,,Ga gewoon een hut bouwen of een rondje fietsen met je gezin”, zegt Lieke. ,,Of zoek je Lego-spullen een keer uit”, voegt Fleur toe. ,,Ik ben dat samen met mama aan het doen en ik kan straks misschien wel iets verkopen.” En stel dat je deze vakantie tóch nog naar de stad wil om te winkelen, dan moet je volgens Fleur wel op iets extra’s letten. ,,Ik zou na de lunch gaan, want je kunt nu nergens binnen. Eerst zelf thuis een tosti eten!”

De vakantie is hét moment om te klimmen en te klauteren, vertelt Dex van Dijk (10) uit Hardinxveld-Giessendam. ,,Ik ben met vriendjes naar het Klimbos geweest. Het is echt een feest om samen door het bos te rennen. En dan ook nog hoog in de bomen hè. Wel een beetje spannend soms vanwege de hoogte, maar ook leuk. Je zit met touwen goed vast, dus je kunt niet vallen. Gingen we – zoef! – met een zipline door de bomen heen. Tenminste, zo voelde het eigenlijk voor mij. Ben je een tijdje lang haast een Tarzan! Zoiets kan op school niet zomaar, dus ik zou dat zeker in deze vakantie doen. En het is buiten, dus volgens mij ook nog goed voor corona en zo.”

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

 

Back To Top
Lid worden