29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
Artikel AD: Grootse plannen met De Slingelandse Plassen: ‘We maken er het Central Park van Zuid-Holland van’
Wat moet er gebeuren met de Slingelandse Plassen? Ideeën voor het natuurgebied midden in de Alblasserwaard zijn er te over, maar één ervan springt eruit qua ambitie: ,,We maken er het Central Park van Zuid-Holland van.”
Ruim twintig zelfvoorzienende chalets, een zorgboerderij, een markt- en festivalterrein, een ‘agri-foodcampus’ én ruimte om te zwemmen, varen en vissen. Het komt allemaal voorbij in de animatievideo, die Kees Commijs onlangs lanceerde in samenwerking met Teun Nuijten van New-Ton Architecten. ,,Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is in dit gebied”, stelt hij. ,,En die naam ‘Central Park’? Dat is bedoeld om de regiofunctie te benadrukken. Dit kan een plek worden voor de hele provincie om te recreëren en te onthaasten.”
Geen luchtfietserij
Commijs, werkzaam als manager bij Luxaflex Nederland, is een bekend gezicht in de regio. Hij is voorzitter van Den Hâneker, de vereniging voor natuur- en landschapsbeheer in de Alblasserwaard. Daarnaast is hij, samen met zijn vrouw, onder meer eigenaar van De Hanneshoeve in Giessenburg, verhuurder van fluisterboten op de Giessen en eindverantwoordelijke van zwembad De Doetsekom.
In het verleden was de geboren Rotterdammer ook al eens betrokken bij de Slingelandse Plassen, voordat het 30 hectare grote natuurgebied bij Goudriaan in 2018 eigendom werd van de gemeente Molenlanden. Die voert op het moment ‘minimaal onderhoud’ uit, tot er een plan ligt waarbinnen het gebied zich financieel voortaan zelf kan bedruipen. ,,Op een mooie dag zie je hier bijna nu niemand”, aldus Commijs. ,,.En het is zelfs vakantie. Er is toch veel meer mogelijk? Die ambitie mogen we best hebben in de regio.”
Binnen ‘Central Park Zuid-Holland’ is onder meer de bouw van 22 vakantiehuisjes voorzien, elk met zonnepanelen en eigen riolering. ,,Zodat er vrij weinig werkzaamheden nodig zijn voor nutsvoorzieningen. De huisjes bestaan al en zouden zo geplaatst kunnen worden.” Het plan is absoluut geen luchtfietserij, zo bezweert Commijs. ,,Alles wat erin is opgenomen kan en past volgens mij binnen de huidige wet- en regelgeving en de doelstellingen van gemeente en provincie.”
Ook dat het plan een miljoeneninvestering zou vergen, moet volgens Commijs geen belemmering zijn. ,,Er zijn al investeerders die hebben aangegeven interesse te hebben. En bij chalets zou je bijvoorbeeld ook kunnen denken een constructie waarin mensen een huisje kopen, er zelf een periode verblijven en voor de rest van de tijd verhuren.”
Campus
Bij het idee voor een agri-foodcampus in het natuurgebied, werkt Commijs onder andere samen met Michael van Hoorne, bekend van de Avonturenboerderij Molenwaard, en Sjaak Kreeft, directeur van het Wellant College in Ottoland. Ook zijn er volgens hem contacten met de gemeente over het plan. In het gebouw zouden onderwijs en bedrijven uit de regio samen moeten werken op het gebied van agri-food.
Waarom geen wekelijkse markt met streekproducten, voor de hele Alblasserwaard?
Binnen de plannen zijn onder meer demonstratieruimtes voor zuivel- en landbouwmachines, een auditorium en een museum opgenomen. ,,Rondom vlees, kaas en zuivel. Het wordt de etalage voor de regio, als motor voor innovatie bij bedrijven en als clubhuis voor ondernemers, hun medewerkers en betrokkenen vanuit onderwijs, onderzoek en overheden”, aldus Commijs. ,,Er kan bijvoorbeeld een gezamenlijke aanpak ontwikkeld worden voor de uitdagingen in deze regio. Denk aan de bodemdaling, of de stikstofproblematiek.”
Het huidige parkeerterrein bij de plassen zou binnen ‘Central Park’ omgeturnd worden tot plek waar foodtrucks of marktkramen kunnen komen te staan. ,,Waarom geen wekelijkse markt met streekproducten, voor de hele Alblasserwaard?’’ Of waar festivals kunnen worden gehouden, zoals het vorig jaar voor het eerst georganiseerde ‘Blauwalg’. Verder zijn er onder meer ruiterpaden en plekken voor yoga een bootcamps ingetekend, en blijft het binnen de plannen mogelijk om te zwemmen en te vissen. ,,De helft van het gebied is water. Daar verandert niks aan. Het gebied blijft het gebied. Dat zou ik niet eens willen veranderen.”
Andere ideeën
De Slingelandse Plassen zijn ontstaan door het afgraven van zand voor de aanleg van de provinciale wegen in de omgeving, de N214 en de N216. De plassen liggen pal naast dat drukke verkeerspunt, in de volksmond beter bekend als ‘de hoge kruising’. Molenlanden kocht het gebied in 2018 van de provincie Zuid-Holland, voor het symbolische bedrag van 1 euro. De gemeente riep daarop iedereen met ideeën op om zich te melden, mits ze bereid zijn om ook de handen uit de mouwen te steken. Die initiatiefnemers vormen momenteel een werkgroep.
Andere geopperde ideeën zijn onder meer de aanleg van mountainbikepaden, een voedselbos en de komst van een natuurbegraafplaats. Na de zomer komt de werkgroep weer bijeen om – onder leiding van de wethouder Teunis Jacob Slob – verder te praten over de uiteindelijke invulling.
Op het eerste oog lijkt het haast onmogelijk om álles met elkaar te combineren. Zo gaan er bijvoorbeeld ook stemmen op om de natuurfunctie van het gebied te behouden of zelfs uit te breiden. ,,De vraag bij heel veel dingen is ook: waar zit die economische drager? Hoe wordt het geld verdiend om het gebied te blijven onderhouden? Dat is wel iets om met z’n allen goed naar te kijken”, aldus Commijs. ,,We staan nu op een tweesprong: of we gaan het gebied serieus en professioneel herontwikkelen, of het blijft zoals het is. Maar wie betaalt dan het onderhoud?”
Commijs hoopt naar eigen zeggen op steun van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. ,,Bij een ‘go’ kunnen we binnen de kortste keren aan de slag.” Al is er binnen het ‘Central Park’-plan ook zeker ruimte voor andere ideeën, aanpassingen of toevoegingen, zo stelt hij. ,,Iemand die bepaalde onderdelen wil oppakken of een goed idee heeft: van harte welkom. En het is ook niet zo dat de onderdelen van het plan per se op die ene bepaalde plek moeten komen. Ik wil vooruit met dit gebied. Er is hier zoveel potentie, er is wat van te maken. Laten we er dan ook écht voor gaan met z’n allen.”
Bron: AD Rivierenland/Beelden: Kees Commijs & New-Ton Architecten