Skip to content

Artikel AD: Gras te hoog? Gras te laag? Dit is waarom gemeente Gorinchem haar maaibeleid aanpast

EVEN VRAGEN AAN | Te hoog of te laag gras, gevaren voor dieren en verkeersveiligheid, het nut van biodiversiteit. Iedereen vindt er wat van nu de gemeente weer maait. Wat is het idee achter het maaibeleid? Arjan de Winter, beheerder openbaar groen namens de gemeente Gorinchem, vertelt.

Waarom wordt er op de ene plek wel gemaaid en op de andere plek niet?
,,Gazons en voetbalvelden worden vaker gemaaid dan bermen en bloemrijk gras. De laatste hebben een lage maaifrequente van een of twee keer per jaar om de biodiversiteit te stimuleren. Als er één keer gemaaid wordt, gebeurt dat in september/oktober. Als er twee keer wordt gemaaid is de eerste maaibeurt in juni en de tweede in september/oktober. Uitzichthoeken worden in verband met de verkeersveiligheid eerder gemaaid. Soms laten we delen staan om schuil- en nestgelegenheid en voedselaanbod te behouden.”

Is het beleid veranderd ten opzichte van de jaren ervoor?
,,In 2021 is een nieuw beleid openbare ruimte vastgesteld, rekening houdend met trends en ontwikkelingen op het gebied van biodiversiteit en klimaat. Een doel hierin is het bieden van een openbare ruimte die plant en dier de ruimte geeft. We maaien al jarenlang gericht op biodiversiteit, maar het wordt nu gefinetuned op het gebied van schuil- en nestgelegenheid en voedselaanbod.”

Hoe houden jullie rekening met de dieren in de berm?
,,We hebben een natuurwaardenkaart waarop staat waar beschermde dieren en planten voorkomen. Er wordt gewerkt volgens de gedragscode Flora en faunawet bestendig beheer en onderhoud groenvoorzieningen om schade te voorkomen of tot een minimum te beperken. We werken ook samen met stadsecoloog Johan Sterk, waarbij vooraf en tijdens de werkzaamheden wordt geschouwd. Zo is nabij de Dalemwal een hotspot van egels waar delen gras zijn blijven staan voor de egels.”

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden