ALBLASSERWAARD • 750 jaar droge voeten: daar kun je best een feest voor vieren. Alblasserwaard…
Artikel AD: Fortenfestival zet kersvers werelderfgoed in de schijnwerpers
Wie forten uit het nieuwe werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie wil bekijken heeft vanaf komend weekeinde alle kans. Poorten gaan open, sluizen gaan dicht en tot en met 12 september zijn er talloze activiteiten, onder meer bij Slot Loevestein, Fort Asperen en GeoFort in Herwijnen.
Het Werelderfgoedcomité van Unesco heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie deze zomer op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dat betekent dat onder meer de vesting Gorinchem, Slot Loevestein en vele forten in deze regio vanaf nu in één adem genoemd mogen worden met de Chinese Muur, de piramides van Egypte en de Taj Mahal in India.
De Hollandse Waterlinies zijn uniek erfgoed van wereldformaat. De Nederlandse kennis van waterbeheer lag ten grondslag aan de linies. Ook nu nog is het een ingenieus systeem van sluizen, dijken en kanalen, aangelegd om grote stukken land onder water te zetten en het westen van Nederland zo te beschermen tegen vijandige legers. Zo werd water een bondgenoot. In de toekomst kan dit watermanagementsysteem een rol spelen bij klimaatverandering.
Open landschap
In tijden van oorlog werden delen van dit gebied onder water gezet. Tussen de Lek en de Biesbosch beheert Waterschap Rivierenland vele objecten en dijken die onderdeel zijn van de waterlinie. Opvallende voorbeelden zijn Fort Everdingen waar de Lekdijk en de Diefdijk samenkomen, de historische waaiersluizen in de Linge bij Fort Asperen, Fort Asperen zelf en Slot Loevestein.
Een onontdekt gebied met rust en ruimte, vol verhalen en bijzondere objecten. Met unieke flora en fauna in de natuurgebieden op en rond de forten
Lange tijd mocht het linielandschap niet worden bebouwd. Daardoor ontstond een open landschap van natuur, akkers en weilanden. Een onontdekt gebied met rust en ruimte, vol verhalen en bijzondere objecten. Met unieke flora en fauna in de natuurgebieden op en rond de forten. Dit jaar brengt Nederland een ode aan het landschap door middel van verhalen, activiteiten en belevenissen. Ook de Hollandse Waterlinies doen mee in de vorm van het Fortenfestival.
Nazomeren met theater, film, kunst en muziek staat hoog in het vaandel tijdens het Fortenfestival. Op zondag 5 september is er muziek van trio Lock Stock & Barrel op Fort Vuren. Van 15.00 tot 17.00 uur spelen Bettina, Ernst en Willem hits uit jaren 80 en 90.
Op Geofort in Herwijnen is er die dag een historische wandeling over het forteiland, langs en in de gerestaureerde bouwwerken. De geschiedenis van ‘Fort bij de Nieuwe Steeg’ van de Nieuwe Hollandse Waterlinie komt weer even tot leven in het verhaal van onze rondleider. De rondleiding duurt een uur en start om 15.30 uur.
Open Monumentendag
Fort Giessen is bovendien op Open Monumentendag op zaterdag 11 september geopend voor het publiek. Fort Giessen is één van de zuidelijkst gelegen forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is gebouwd in de jaren 1878-1881 ten zuidwesten van het dorp Giessen. Het diende ter voorkoming van een directe aanval op de vesting Woudrichem en hield ook de zuidelijke Maasdijk onder vuur.
Vesting Nieuwpoort organiseert vestingwandelingen op 4 en 11 september, kinderen kunnen er – net als bij Slot Loevestein – op zoek gaan naar een schat. Verder zijn er langs de gehele linie routes uitgestippeld voor fietsers en wandelaars langs kanalen en dijkjes, sluizen en monumenten. Ook in vesting Woudrichem is er een speurtocht.
Het gehele programma van het Fortenfestival is te vinden op forten.nl. Vanwege corona zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat het op sommige plekken te druk wordt. Om die reden is het noodzakelijk om bij een bezoek aan een fort, bunker of vesting van tevoren te reserveren.
Bron: AD Rivierenland