29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
Artikel AD: Ein-de-lijk de terrassen weer open, maar ‘heb er alsjeblieft begrip voor als dat colaatje er niet is’
In een week tijd de terrassen weer openen. Het wordt een race tegen de klok, zeggen ondernemers uit deze regio. ,,Maar we kunnen niet wáchten.’’
Hoe zetten we straks de tafels neer? Heeft de leverancier nog wel colaflesjes? En is er nog wel personeel om in te plannen? Horeca-ondernemers in deze regio werken de klok rond om de laatste zaken te regelen voordat woensdag de terrassen weer open mogen. ,,Het wordt een race tegen de klok, maar het gaat lukken’’, zegt Reggie Ginus van restaurant De Hoofdwacht in Gorinchem.
Aan de klanten zal het niet liggen, de telefoon in de Gorcumse zaak stopt niet met rinkelen. ,,De gekste verzoeken komen binnen. Mensen die voor acht man willen reserveren. Het is vervelend om ‘nee’ te moeten verkopen, maar dat kan écht nog niet.’’
Al maanden wachtte hij, net als andere horecaondernemers, op de verlossende woorden tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte. De beperkingen die direct werden medegedeeld, maken het lastig. ,,Maar we zijn ontzettend blij dat we weer wat kunnen doen. Iedereen staat te springen om weer aan het werk te gaan.’’
Maximaal vijftig mensen
Die beperkingen zijn best ingewikkeld, vindt Ginus. Hij mag maximaal vijftig mensen plaatsen, terwijl hij plek heeft voor het drievoudige. En maximaal twee mensen aan een tafeltje, op afstand, als zij niet uit hetzelfde huishouden komen. ,,Ik heb wel het gevoel dat dit nu meer wordt gedaan om de drukte in de parken te ontlasten’’, zegt Ginus. ,,Het maakt het ondernemen lastig, want we kunnen niet zo gastvrij zijn als we zouden willen. En de vraag is of de regels over twee weken niet wéér anders zullen zijn. Maar we zijn blij met alles wat er op dit moment kan.’’
Dat gevoel heeft ook Danny Molders van ’t Veerhuys in Leerdam. ,,Afgelopen maanden focusten we ons noodgedwongen op take-away, to go en bezorgen, maar dat deden we meer voor het idee dan dat we hier daadwerkelijk iets mee verdienden’’, zegt hij.
Hakken over de sloot
Dat het terras nu open mag, is niet alleen fijn, het is broodnodig. ,,Heel veel ondernemers hebben het ongelofelijk lastig gehad, wij ook. We moeten echt nu open, dan halen we het. Met hakken over de sloot en met natte tenen. Maar we zijn er nog en we gaan er weer voor.’’
Dat hij die energie nog heeft is maar goed ook, want er moet nog een hoop worden geregeld, zegt hij. ,,Eigenlijk kan het helemaal niet, binnen zes dagen na het groene sein de deuren weer open doen. Omdat de afgelopen maanden de plannen steeds veranderden, hebben we continu geschakeld, aangepast en veranderd. In zo’n korte tijd een menukaart, personeel en voorraad regelen, dat is nu de grote uitdaging.’’
Hij hoopt op begripvolle klanten. ,,Iedereen snakt ernaar om weer lekker op het terras te kunnen zitten. Maar als een ingrediënt even niet kan worden geleverd, omdat ook de leverancier heeft stilgestaan, heb er dan alsjeblieft begrip voor’’, roept hij op. ,,We doen allemaal onze stinkende best.’’
Picknicktafels
Horecaonderneemster Marjolein van Till van De Bakplaats in Ameide heeft al overleg gehad met de gemeente over haar terras. ,,De picknicktafels worden aan de overkant van de weg, in het gras, neergezet. En ik mag wat tafels neerzetten op de parkeerplaats, zodat we op een veilige manier mensen kunnen ontvangen.’’
Haar zaak bouwde ze afgelopen jaar compleet om tot een bakwinkeltje met to go lekkernijen en een high tea-box. Op het terras gaat ze ook weer ijs verkopen. ,,Het is continu schakelen tussen wat er mag en wat er kan. Maar het is fantastisch dat we open mogen en daar willen we natuurlijk het beste van maken.’’
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock