Skip to content

Artikel AD: Cheque van 50 mille voor herinrichting museum Nieuwpoort: ‘We zijn hier heel gelukkig mee’

De Historische Kring Nieuwpoort heeft 50.000 euro ontvangen uit het Regionaal Fonds ter stimulering van recreatie, toerisme en cultureel erfgoed Werelderfgoed Kinderdijk. Met het geld wordt het museum heringericht.

Wethouder Arco Bikker van Molenlanden overhandigde de cheque donderdag aan voorzitter Adrie den Hartog van de Historische Kring Nieuwpoort. ,,We zijn hier heel gelukkig mee. Van dat bedrag kunnen we onder meer een tentoonstelling maken over de Oude Hollandse Waterlinie.”

De historische vereniging werd in 1980 opgericht en houdt zich bezig met het verzamelen van kennis over de geschiedenis van de vijf Molenlandse kernen Waal, Langerak, Nieuwpoort, Groot-Ammers en Streefkerk. Enkele jaren geleden richtten de toenmalige gemeente Molenwaard, Alblasserdam en Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) het Regionaal Fonds op. Per verkocht entreeticket boven de 250.000 draagt de SWEK 75 cent af aan het fonds. Inwoners en ondernemers die ideeën hebben om het toerisme en recreatie in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden een impuls te geven, kunnen een aanvraag indienen.

Icoon

,,Het is prachtig dat we zo met de inkomsten uit het toerisme een bijdrage kunnen leveren aan mooie projecten in de regio,” zegt SWEK-directeur Cees van der Vlist. Ook behoud van cultureel erfgoed is een doelstelling van het fonds. Naast de bijdrage aan de Nieuwpoortse vereniging is recent ook 40.000 euro uitgekeerd aan molenstichting SIMAV. Dat geld is gebruikt voor de aanleg van een pad naar de gerestaureerde Souburghse Molen in Alblasserdam. Bikker: ,,Het stadhuis van Nieuwpoort wordt aankomend jaar gerenoveerd. Dat icoon van de vesting en de Oude Hollandse Waterlinie houden we graag in stand, mede door de herinrichtingsplannen van de Historische Kring.”

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Gemeente Molenlanden

 

Back To Top
Lid worden