Kerstdrukte
Peter Heikoop is met zijn echtgenote Saskia eigenaar van biologische boerderij De Groene Geer in Nieuwland. ,,LTO stelt het wat zwaar voor. We hebben in coronatijd als biobedrijven hele goede jaren gehad. Mensen durfden niet naar de supermarkt, maar kwamen wel bij ons. In feite was het toen, in 2021, voor ons een jaar lang kerstdrukte. Nu zijn we de laatste tijd weer terug naar min of meer normaal, zoals het was vóór corona. Misschien dat we de laatste maanden, weken op 10 procent minder omzet zitten, geleidelijk.”
En aan de kassa zie je mensen soms twijfelen. Ik snap dat ook wel, als het alternatief is in de kou zitten
Op het terrein van De Geer is een bio-supermarkt te vinden waar van alles te koop is. Vlees, fruit, eieren, groente etcetera. Biologische producten zijn vaak duurder omdat producenten er meer arbeid (=uren) in moeten stoppen en ze op kleinere schaal geproduceerd worden.
Bio-producten hebben, net als reguliere producten, te maken met prijsstijgingen, aldus Heikoop. ,,Dat houdt eigenlijk gelijke tred.” Hij krijgt leveringen van de biologische groothandel, maar verkoopt ook eigen producten, al sinds 1993. Zo is de familie Heikoop nu bezig in de boomgaard voor de appel- en perenpluk. De mooiste exemplaren gaan in de losse verkoop, de andere in fruitsappen.
Klanten afgehaakt
,,Of bio duurder is? Dat hangt sterk af van het product. Bij melk bijvoorbeeld is de prijs eigenlijk gelijk. Biologisch vlees is nog altijd een niche-markt, daar telt ook mee de schaal waarop geproduceerd wordt. Daar kan bio vaak niet tegenop.”
Peter Heikoop heeft de afgelopen weken gemerkt dat een aantal van zijn vaste klanten is afgehaakt. ,,Mensen zeggen het ook. Het wordt financieel te begrotelijk voor ze. En aan de kassa zie je ze soms twijfelen. Ik snap dat ook wel, als het alternatief is in de kou zitten.”
Mensen zeggen tegen ons ‘bij de supermarkt koop je kanker’
Biologisch-dynamische boerderij Noorderlicht in Noordeloos maakt en verkoopt kaas. De blaarkop-koeien leveren melk die op een ambachtelijke manier tot kaas verwerkt wordt. Kees en Maria van Gaalen verkopen hun producten op de boerderij maar leveren ook aan biologische winkelketens als Ekoplaza.
Volgens Maria van Gaalen is hun kaas niet heel veel duurder dan de gangbare kaas in de supermarkt. ,,Dat prijsverschil is niet groot. En onze kaas is de afgelopen tijd niet in prijs veranderd. Tot nu toe hebben wij nog niet gemerkt dat er minder wordt gekocht. Ik spreek klanten die juist nu heel bewust voor biologisch kiezen. Die met volle overtuiging die richting op gaan.”
Milieuschade
Maria is heel stellig: ,,Mensen zeggen tegen ons ‘bij de supermarkt koop je kanker’. Want in de biologische kaasmakerij worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, geen kunstmest. En wij gaan heel anders met dieren om. Ja het zal misschien ietsjes duurder zijn voor de klant, maar de schade aan het milieu is veel kleiner. De milieuschade bij gangbare productie komt op een andere manier naar boven. Dat staat er niet bij, in de prijs.”
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock