Skip to content

Artikel AD: ‘Beperkingen’ voor boerderijwinkels worden na protest waarschijnlijk teruggedraaid

Strengere regels voor boerderijwinkels in Vijfheerenlanden gaan waarschijnlijk van tafel, na protest van agrariërs en politieke partijen. Zij vinden onder meer het ‘beperken’ van landwinkels tot maximaal vijftig vierkante meter, geen goed plan.

Strengere regels voor boerderijwinkels in Vijfheerenlanden gaan waarschijnlijk van tafel, na protest van agrariërs en politieke partijen. Zij vinden onder meer het ‘beperken’ van landwinkels tot maximaal vijftig vierkante meter, geen goed plan.

Volgens wethouder Huib Zevenhuizen zijn de regels nodig, om te voorkomen dat er complete supermarkten in het buitengebied verrijzen. Hij benadrukte dat bestaande boerderijwinkels ‘geen strobreed in de weg wordt gelegd’ en dat de gemeente ook zeker niet ‘met de politiepet op etiketten van producten gaat controleren om te kijken waar het allemaal vandaan komt’.

Korte ketens

,,Korte ketens ben ik helemaal voor. Dat is de belangrijkste reden dat we de boerderijwinkels willen toestaan. Maar daar moeten wel enkele regels voor bestaan. Het betekent dus niet dat er uit Spanje geïmporteerde producten in je schappen staan. Of yoghurt die ook in de supermarkt wordt verkocht.’’

In Tilburg, zo zegt hij, werden grote boerderijwinkels in het buitengebied zo lang gedoogd, dat de gemeente nu gedwongen het bestemmingsplan moet wijzigen. Daarmee komt ook de weg vrij voor bijvoorbeeld grote ketens als Aldi en Action om zich er te vestigen. Dát is iets dat Vijfheerenlanden wil voorkomen.

Supermarktfunctie

De vrees is dat als boerderijwinkels té groot worden en een soort supermarktfunctie krijgen, dit ten koste kan gaan van de verswinkels, kaasboeren en supermarkten in de dorpen en steden van Vijfheerenlanden. Frans Versteeg van de Plus in Meerkerk benadrukt dat ook alle supermarkten in de regio in handen zijn van lokale ondernemers, die het beste voor hebben met hun omgeving.

,,Ik draag agrarisch ondernemerschap een warm hart toe. Als er echter geen regelgeving is, qua oppervlakte en aanbod, dan kan het zomaar gebeuren dat er allerlei groentewinkels oppoppen in de polder. Voor je het weet is de boerderij een supermarkt geworden. Dat is een gemiste kans om zo’n mooi concept het aanbod van de kernen te laten versterken. Ik nodig zulke ondernemers uit om juist zich te vestigen bij de andere winkels. Samen zijn we sterker.’’

Betere balans zoeken

Ook de politieke partijen willen dat er regels komen, maar zij vinden dat de regels zoals die nu zijn bepaald ‘te streng’ zijn. De voltallige gemeenteraad kondigt daarom aan samen ‘op zoek te gaan naar een betere balans’. Meerdere partijen geven aan dat wat hen betreft 50 vierkante meter voor een boerderijwinkel te klein is. Ook willen partijen een duidelijkere definitie van ‘lokaal product’. Zij willen duidelijker hebben of producten die elders lokaal worden geproduceerd, wel welkom blijven in de schappen van de boerderijwinkels.

De gemeenteraad kan het aanpassen van de plannen afdwingen in een amendement. De politieke partijen gaan hier nu gezamenlijk voor zitten en willen dit later deze maand presenteren. ,,Ondergeschikte nevenactiviteit onderschrijven wij van harte’’, zegt André van der Leest (VVD). ,,Maar hoe kom je tot een goede balans? Waar trek je de grens? Dat is een uitdaging.’’

Wethouder Huib Zevenhuizen gaf aan te kunnen leven met een kleine verruiming van de regels. ,,Wij stellen een maximale grootte voor van 50 vierkante meter, als daar 75 van wordt gemaakt, dan lig ik er niet wakker van.’’

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden