Skip to content

Artikel AD: Alwéér mislukt! Grutto R5YRRB uit Vijfheerenlanden vliegt al vijf jaar voor niks heen en weer naar Spanje

Haneker

Een grutto uit Vijfheerenlanden die altijd overwintert in Spanje, had misschien al lang vader willen zijn, maar blijkt al vijf jaar op rij voor niks al die kilometers heen en weer te vliegen. Ook dit jaar blijkt het broedseizoen in Nederland voor R5YRRB mislukt.

Dat blijkt uit een blog van vogelaar Jouke Altenburg, die het wel en wee van het geringde mannetje volgt en R5YRRB zijn favoriete grutto noemt. Hilarisch, maar het geeft ook zeker een interessant kijkje in de dierenwereld. De weidevogel werd in 2009 in Vijfheerenlanden geringd en lijkt nu al vijf jaar op rij geen nageslacht te hebben gekregen.

Dat weet Altenburg omdat R5YRRB iedere keer veel te vroeg naar Spanje vertrekt. Dat hij daar zit, weet hij dan weer dankzij vogelaar René Faber, die de grutto’s in Spanje in de gaten houdt en een appje stuurt als hij of een bevriende Spaanse vogelaar R5YRRB tegenkomt in de rijstvelden bij L’Albufera.

Alweer weg

En ja hoor, ook dit jaar is R5YRRB in juni alweer uit ons land vertrokken, zo blijkt. ,,Op 8 juni jl. kreeg ik van hem (René, red.) een berichtje met een foto van R5YRRB. Begeleidende tekst: ‘ter plekke in Valencia, geen succesvol broedseizoen’. Als R5YRRB hier een vrouw en kinderen had gehad, was hij zeker tot in juli gebleven, zoals andere grutto’s, weet Altenburg.

Hij schrijft op zijn blog: ,,Want succesvol broedende grutto’s zijn niet zo vroeg weg; die vertrekken pas vanaf juli. De mannetjes helemaal, want die blijven het langst bij de jonge vogels.” Uit de gegevens die Altenburg al jaren verzamelt, blijkt dat zijn lievelingsgrutto nooit hier is gespot in juli. Daardoor is het bijna zeker dat het broedseizoen voor deze grutto steeds mislukt. En dat is niet alleen voor de vogel zelf sneu: iedere jonge grutto is zeer welkom. Volgens de Vogelbescherming  neemt de populatie sinds 1990 met zo’n 5 procent per jaar af.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden