Skip to content

Artikel AD: Als natuurinclusief bouwen verplicht zou worden, zou dat de leefbaarheid van de stad verbeteren

VAN NATURE | De stad is voor zeker 40 procent van de Nederlanders hun thuis, tenslotte zijn daar de meeste woningen, winkels, werk en vertier te vinden. Maar het is geen natuurlijke leefomgeving. Natuurinclusief bouwen kan daar verandering in brengen.

Iedereen woont en werkt dicht op elkaar, wat een grote concurrentie om de beschikbare ruimte veroorzaakt. Er is vaak lawaai en luchtvervuiling en de aanwezigheid van gebouwen en verharde oppervlakken heeft veel invloed op het plaatselijke klimaat. Ook wordt er veel energie verbruikt, die uiteindelijk als afvalwarmte in het milieu terechtkomt.

De klimaateffecten worden vooral veroorzaakt, doordat in een stad veel energie uit de zonnestraling wordt opgenomen door verharde oppervlakken. Deze energie wordt als warmtestraling weer aan de omgeving afgestaan, in plaats van gebruikt te worden om water te verdampen zoals in een groene omgeving. Regenwater wordt in de stad immers voor het grootste deel ondergronds afgevoerd, en verdampt niet.

Ook luchtvervuiling beïnvloedt het klimaat. Een deel van de stadsproblemen is toegenomen, omdat de functies wonen, werken en transport bij de ruimteverdeling een hogere prioriteit hadden dan het groen, dat vooral als aankleding werd beschouwd. Maar er begint steeds meer waardering te komen voor de ecosysteemfuncties van groen, zoals de bijdrage aan de regeling van het klimaat.

Back To Top
Lid worden