Wat is Agroforestry? Agroforestry houdt in dat we landbouw combineren met teelt van houtige…
Artikel AD: Vakantiepark Molenwaard verrijst in de polder: ‘Ook in de winter komen hier straks toeristen’
VIDEO | In Ottoland verrijst Vakantiepark Molenwaard, waar gezinnen volgend jaar in polderthema de zomervakantie kunnen vieren. ‘We zetten fietsen, shuttlebusjes of vervoer over water in, zodat er straks niet 160 auto’s tegelijk de molens van Kinderdijk gaan bezoeken.’
‘Kunnen we hier niet overnachten?’ Die vraag krijgt Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers deze dagen naar eigen zeggen ‘tien tot vijftien keer per dag’. ,,En die mensen moeten we dan doorverwijzen, naar bijvoorbeeld Reeuwijk”, zegt Michael van Hoorne. ,,Reeuwijk! Want ook de bed and breakfasts hier in de buurt zitten altijd al vol…”
Goedgemutst loopt de ondernemer over wat nu nog camping De Put is in Ottoland. Er ligt een schroothoop met onder meer twee oude fietsen, een paar pannen en wasmachine. Even verderop een stapel stoeptegels. ,,Wordt allemaal opgeruimd.’’ Aanvankelijk zouden hier arbeidsmigranten komen wonen, maar dat plan sneuvelde. Nog een kleine maand en dan zijn de laatste stacaravans weg. Dan start de bouw van Vakantiepark Molenwaard. Een huisje boeken voor de zomer van volgend jaar kan al bijna. ,,De site is al online en al moeten de accommodaties nog neergezet worden, ze zijn in de maak.”
Het is bloedheet rond de grote plas die straks het kloppend hart van de gezinscamping moet worden. Er omheen komen 210 huisjes, in verschillende stijlen. En een kinderboerderij en een restaurant.
Een paar laatste vakantiegangers van De Put zwaaien vrolijk naar Van Hoorne voor ze van de duikplank springen. ,,Die mensen zitten hier nog tot 1 september, daarna moeten ze weg. Dat is soms met pijn in het hart, sommige gezinnen komen hier al tientallen jaren elke zomer. Nu moesten ze hun stacaravan oppakken en ergens anders neerzetten. Dat is een beetje triest als je hier al veertig jaar komt. Gelukkig hebben de meeste mensen er begrip voor, helemaal als we laten zien waar we mee bezig zijn.”
Als goedmaker mag iedereen die een staplaats op De Put had, een keer gratis vakantie komen vieren als de nieuwe camping eenmaal draait. Een eigen, vaste stek op het nieuwe vakantiepark zit er niet in. Van Hoorne: ,,Mogelijk zoeken we investeerders voor enkele kavels. Maar het is echt de bedoeling dat de accommodaties jaarrond verhuurd worden aan toeristen.”
Fietsen naar Kinderdijk
Ondanks de hitte willen twee medewerkers zich voor de foto best even transformeren tot ‘Fien en Teun’, de mascottes van de Avonturenboerderij in Groot-Ammers. Straks staan ze immers óók in de zomerzon te dansen met vakantie vierende kinderen. ,,Pas op”, waarschuwt Van Hoorne ‘Teun’. ,,Daar ligt een kabel.” De mascotte tilt behendig zijn grote, in klompen gehulde voeten op.
Met zijn blik over de plas mijmert Van Hoorne hardop: ,,Dat je ’s ochtends de kinderboerderij van de camping bezoekt en ’s middags een insectenhotel gaat maken. ’s Avonds na het eten word je nog toegezongen door Fien en Teun. Je hoeft dus niet eens de camping af als je dat niet wilt, we vertellen hier het complete verhaal van het boerenleven.” Toeristen komen zich onderdompelen in de polderwereld van Fien en Teun, die ze nu alleen nog kennen Avonturenboerderij Molenwaard – en televisie.
De Avonturenboerderij is straks een kwartiertje rijden van de camping. ,,Met een shuttlebus of fietsen of over het water. We willen echt eigen vervoer inzetten. Niet alleen naar onze Avonturenboerderij, maar naar alle attracties in de regio. Dat eigen vervoer is om te voorkomen dat er straks 160 auto’s tegelijk de molens van Kinderdijk gaan bezoeken.”
Ook buitenlandse bezoekers gaan genieten van de oer-Hollandse camping, verzekert hij. ,,Als je door de ogen van een buitenlandse toerist kijkt, dan liggen al die mooie attracties in de achtertuin. Kinderdijk, de Biesbosch, Slot Loevestein…”
De omgeving wordt nauw betrokken bij het park, belooft Van Hoorne. ,,Daar zijn al afspraken over. Je slaapt hier en kan de volgende ochtend meteen gaan kijken hoe de boer om de hoek de koeien melkt. Je koopt kaas en gaat daarna met korting de molens van Kinderdijk bezoeken, op een fiets die je huurt bij de fietsenmaker hier in de buurt.
En wie in de buurt woont en een duik wil nemen in de plas, is van harte welkom om gratis te komen zwemmen. ,,Dat moet toch lukken, ruimte genoeg.” Van Hoorne, die overigens in Ottoland geboren is: ,,Volgens mij heeft iedereen baat bij toeristen. Er is hier veel te winnen en weinig te verliezen. We hebben een schitterend gebied en daar mogen we trots op zijn, dat mogen we best nog wat beter op de kaart zetten.”
Overlast zal er niet snel zijn, schat Van Hoorne. Hij wijst naar een groep wilgen, de rand van de camping. ,,Er is hier ook niet zoveel in de buurt, behalve boerenbedrijven. Kijk, daar kijk je op weilanden uit. Daar zit helemaal niks, heerlijk toch.” De huisjes aan de rand worden een soort cottages. Knusse berghutjes, alsof je helemaal niet op een gezinscamping staat maar ver weg van de bewoonde wereld. Dat is het idee. ,,Want niet alleen gezinnen, maar ook rustzoekers die komen fietsen zijn hier welkom. Dat is een groep die je vooral buiten de zomervakantie treft.”
Kerstmarkt
In eerste instantie worden er 140 huisjes neergezet. Dan gaat het park op 1 juni 2021 open en wordt de rest van de huisjes, 210 in totaal, gebouwd. Een tussenstop is er niet: het park is het hele jaar door open. ,,Want ook in de winter wordt het hier geweldig. Er is genoeg te doen, het hele jaar door. Rond de feestdagen krijg je bijvoorbeeld toeristen die een verblijf combineren met de kerstmarkt in Dordrecht.” Maar voor het zover is, gaat eerst De Put vanaf september tegen de vlakte. Alles wijkt, behalve de bomen. Die blijven zoveel mogelijk gespaard.
Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock