Skip to content

Ap uit Nieuwpoort leeft de droom: hij brouwt de hele dag bier

BIERTJE? Maar liefst acht speciaalbieren worden er door De Blauwe IJsbeer gemaakt. Brouwer Ap van Hees uit Nieuwpoort pakt het serieus aan. ,,Ik heb er zelfs mijn werk van kunnen maken.’’

Ap leeft de droom die veel andere bierbrouwers dromen. Een paar jaar geleden kreeg hij het voor elkaar: hij kon zijn baan opzeggen en kiezen voor wat hij het liefste doet: bier brouwen. ,,Sinds vorig jaar maart ben ik hier fulltime mee bezig’’, vertelt Ap. ,,Het is gelukkig mijn vak geworden. Daar ben ik zo gelukkig mee.’’

Hoe dat kan, vertelt hij in geuren en kleuren. Jarenlang werkte hij in de horeca, al die tijd dromend van een ‘eigen’ biertje. ,,Sommige collega’s van toen herinneren zich nu nog dat ik er destijds over vertelde. Ik had een idee voor een biertje en een verhaal. We kennen de geschiedenis van zeevaarder Willem Barentsz allemaal uit de geschiedenisboeken, toch? De zeevaarder van Nova Zembla? Nou, daar kwamen ijsberen vandaan. Bij mijn werkgever had ik het lang geleden al voorzichtig over het idee van de ijsbeer. Dat verhaal kreeg gaandeweg handen en voeten.’’

Biertje één door Ap gemaakt was dus direct gemaakt met een verhaal: het zou zijn gemaakt zijn naar een exact recept van toen. ,,We zijn nu zes jaar bezig. Het bier sloeg aan. Het te brouwen bier werd steeds meer en meer en het gebied waarin we actief waren werd steeds groter en groter.’’

Toen kwam het besluit: weg met die baan. Dat is bepaald geen stap die een vijftiger zomaar neemt, maar Ap durfde het aan. ,,Mijn vrouw werkt nog wel hoor, 36 uur per week. Zij zorgt dus voor de hypotheek en de boodschappen. Ik doe mijn best om de open haard te laten roken. Het geld dat we met het bier verdienen, stoppen we vooral terug in het aankopen van grondstoffen en zoiets als geschenkverpakkingen.’’

Bier van de Blauwe IJsbeer cadeau geven is het verhaal van Barentsz schenken. Toch? Ap lacht. ,,Belangrijker is het verhaal van het bier zelf hoor. Wat mensen vinden van de smaak is belangrijker! Dat verhaal over het recept is het parapluutje. Je kunt niet overal een verhaal bij maken.’’

De biersoorten die snel volgden hadden dan ook niet zo’n mooi verhaal over vroeger. ,,De kennis bij mensen is natuurlijk enorm toegenomen de afgelopen jaren, dus het gaat vaak over de keuzes die we maken. Men wil van ons weten waarom we amberkleurige tripels maken, in plaats van blonde. Hoe ben ik daar dan op gekomen? Mensen vinden die verhalen razend interessant. We zijn daarom behoorlijk vaak te gast op bierfestivals en proeverijen. We hebben natuurlijk nog geen eigen ketels, geen ontvangstruimte. Ik vind het daarom belangrijk mensen op te zoeken en zo te werken aan onze naamsbekendheid.’’

Op deze bierfestivals komen mensen die meer dan geïnteresseerd zijn, merkt Ap. ,,Die zijn het stadium van een pilsje echt voorbij. Die zijn in hun smaak enorm ontwikkeld.’’

Brouwdag
Baas zijn van je eigen bierbrouwerij is hard werken. Een keer per week is het voor Ap brouwdag. Die begint met het verzamelen van de ingrediënten en het juist afwegen van de porties. ,,Dan ga je de ketel op stoom brengen, water verwarmen, stapsgewijs het gerst toevoegen en verder verwarmen. Als de smaak dan is overgedragen, ga je filteren, zodat je een mooie heldere vloeistof krijgt. Die ga je koken zodat die mooi steriel wordt. Dan voeg je aan het einde van de kooktijd hopbitters toe, voor aroma en houdbaarheid. Na een uurtje koken gaan we terug naar 25 graden via een ingenieus koelsysteem. Dan voegen we gist toe. Dat duurt een dag of zes, zeven, en aansluitend volgt nog een rijpingsproces. Wordt het bier evenwichtig? Is het koolzuurgehalte goed? Dan gaat het op de fles.’’

De draad al kwijt? Ap lacht. Ook hij is wijs geworden door oefening. ,,Bijsturen tussendoor is moeilijk. Soms heeft het geen zin om door te gaan. Helaas… dan kun je het niet verkopen. Dat kan een keer gebeuren.’’ Ap klopt het af op de houten tafel. Bier brouwen is een serieuze zaak. ,,We willen uiteindelijk een eigen installatie hebben.’’ Maar dat is niet nog niet het geval en tot die tijd huurt Ap plek bij een huurbrouwerij. ,,Ik wil er altijd zelf aanwezig zijn. Zo wil ik zelf de hand in hebben in mijn bier. We krijgen er gelukkig veel begeleiding van mensen die verstand hebben van de techniek. Samen komen we tot een mooi product.’’

Assortiment
Bierbrouwerij De Blauwe IJsbeer is gevestigd in Nieuwpoort. Behalve de eigen biersoorten brouwt het ook in samenwerking met de Rotterdamse brouwer Noordt. Ook brouwde het al eens met de Haarlemse brouwer Joopen. De bieren zijn: de Weijsbeer, de Schotse IJsbeer, Mooi Weer IJsbeer, Gouwe Ouwe IJsbeer, Weijsbeer Bock, Klapschaats IJsbeer, Uit je Wak IJsbeer, en Lekker Lang in de Zon IJsbeer. Meer info: brouwerijdeblauweijsbeer.nl.

Bron: AD

Back To Top
Lid worden