Skip to content

Aanmeldingen voor ‘boerinnenswap’ op Dag van Boerin lopen hard

Op 14 september is het weer de Dag van de Boerin. Inmiddels is het een jaarlijkse traditie geworden in Nederland om een zogenoemde Boerinnenswap te houden, waarbij verwenpakketten worden uitgewisseld tussen boerinnen uit heel het land. Het initiatief ontstond in 2013, door een spontane tweet van pluimveehouder Gerda Briene uit Wierden (OV).

„We hebben inmiddels al weer tussen de 150 en 200 mailtjes binnen”, vertelt de enthousiaste pluimveehoudster over de editie van 2019. „Mijn mailbox zat er zelfs vol van. Deze heb ik nu geleegd, dus ik verwacht dat er weer wat aanmeldingen binnenkomen.” Ook al organiseren Gerda en haar collega en melkveehouder Martine Wolters de boerinnenswap nu al enkele jaren, dit jaar waren er weer heel wat nieuwe boerinnen die voor het eerst meedoen.

Uitwisseling
De boerinnenswap houdt in dat boerinnen uit heel Nederland onderling een kadopakket uitwisselen, om elkaar op die manier in het zonnetje te zetten. „Je merkt dan toch aan hoe enthousiast iedereen is, dat ze de erkenning heel prettig vinden”, aldus Briene, die ondertussen op haar computer door de foto’s van vorig jaar scrollt. „Ik heb hier een foto van een heel mooi pakket van vorig jaar met bijvoorbeeld doucheproducten, geurkaasjes en een hele leuke badbruisbal.”

Er zijn wel enkele regels als het gaat om de pakketten. Er moeten minimaal vijf cadeaus in van in totaal een bedrag van ongeveer 20 euro. Daarbij komt dan nog 6,95 euro voor de verzendkosten. In de aanmelding geven boerinnen aan wie ze zijn, wat voor bedrijf ze hebben en waar ze van houden. „Maar ook heel belangrijk, ze zeggen waar ze juist niet van houden. Misschien heeft iemand wel een hekel aan geurkaarsen, of kan een boerin niet tegen een bepaald huidverzorgingsproduct.” Daarnaast is afgesproken dat er in principe geen etenswaren in het pakket mogen zitten. „Maar je ziet dat er toch altijd wel een reep chocola bij zit. Dat koppelen mensen toch aan een verwenmomentje”, lacht Briene, die dat dan ook door de vingers ziet.

Schiermonnikoog
Op de vraag of boerinnen uit het hele land te porren zijn voor de actie, reageert Briene duidelijk. „Jazeker, maar het grappige is, op Schiermonnikoog hebben we een deelnemerspercentage van bijna 100 procent! Bijna alle boerinnen doen daar mee. In de week voor 14 september zal de boot naar het vaste land weer volgeladen zijn met pakketjes!” Het leuke is ook dat boerinnen van allerlei leeftijden deelnemen aan de actie van Briene en Wolters. „De jongste is 19 jaar en is nog bezig met haar opleiding, maar ik heb ook een zestigplusser voorbij zien komen in de mail.”

Aanmelden
Boerinnen die graag mee willen doen aan de Boerinnenswap kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar dagvandeboerin@gmail.com. Aanmelden kan nog tot en met zaterdag 10 augustus. In de avond gaat de inbox dicht. Vermeld in de email een verhaaltje over jezelf (bedrijf, gezinssituatie, hobby’s), zaken waar je niet van houdt, je social media accounts en je adres. Kijk op de Facebookpagina van Dag van de Boerin voor meer informatie over de regels.

Bron: Agraaf/Beeld: Dag van de Boerin

Back To Top
Lid worden