29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
Europese zuivelmarkt stabiliseert in coronacrisis
Ondanks schommelingen op de wereldmarkt stabiliseert de zuivelmarkt voor Europese melkveehouders. Verdere prijsdalingen als gevolg van de coronacrisis lijken vooralsnog uit te blijven.
De zuivelprijzen bewegen zich momenteel net boven interventieniveau. ‘De opslagmaatregelen van Brussel leggen een bodem in de markt, zij het van een laag niveau’, zegt internationaal beleidsspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.
In de Verenigde Staten moeten melkveehouders momenteel melk weg laten lopen. Dat komt doordat bijna de helft van de Amerikaanse zuivel wordt afgenomen door de foodservicebedrijven. Die markt is volledig weggevallen. Ook Britse boeren lozen melk. Vooral degenen die leveren aan kleine zuivelaars die zich richten op de foodservices en die niet kunnen schakelen naar andere markten.
Kleinere klap voor Nederland
In Nederland en de rest van Europa is de klap minder groot, omdat zeker driekwart van de melk zijn weg vindt naar de retail. Daarnaast loopt de export van mageremelkpoeder naar Azië en het Midden-Oosten redelijk door.
Het feit dat een groot deel van de wereld nu ramadan houdt, zorgt er verder voor dat de internationale zuivelhandel weinig beweegt.
Echt herstel van de zuivelmarkt wordt pas in gang gezet als de horeca de deuren weer mag openen, zegt Osinga. ‘Veel ondernemers in de foodservices willen weer los, maar er zijn kennelijk te weinig beschermingsmiddelen. Dat scheelt de zuivelboeren, maar ook aardappelboeren en telers van asperges afzet.’
Ook zuivelanalist Martin Valstar van ZuivelNL legt een link tussen de coronacrisis en de toekomstige ontwikkelingen op de zuivelmarkt. De sluiting van de horeca treft de Nederlandse melkveehouderij dubbel, zegt hij. ‘De afzet van kalfsvlees valt weg en er worden minder kalveren opgezet. Dat heeft ook impact op de afzet van melkpoeder voor veevoer en weipoeder.’
Bron: Nieuwe Oogst