Op donderdag 5 december 2024 organiseert de Natuur en Vogelwacht de Vijfheerenlanden weer een presentatieavond…
Vier op de vijf Nederlanders maken zich zorgen over het landschap
Veel Nederlanders maken zich zorgen over het landschap, blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten, die is uitgevoerd door de Wageningen Universiteit.
De enquête werd ingevuld door 45.000 mensen. Gemiddeld geven zij het landelijk gebied in hun omgeving nog een ruime voldoende: een 7,5. Maar er leven grote zorgen over de toekomst van de biodiversiteit van het landschap, is ook een van de uitkomsten.
Kleurlozer
Meer dan vier op de vijf ondervraagden (81 procent) zegt zich zorgen te maken over de ontwikkelingen in het landelijke gebied in hun omgeving. Vooral in Zuid- en Noord-Holland en in Utrecht vinden mensen dat het landschap bij hen in de buurt onder druk staat. In Overijssel, Friesland, Drenthe en Flevoland maken mensen zich wat minder zorgen.
Als grootste zorg noemen ondervraagden het verdwijnen van bloemen, insecten en vogels in het landelijk gebied (63 procent). Maar ook het verdwijnen van bomen en heggen (39 procent) en het oprukken van megastallen (31 procent) en bedrijven (31 procent) worden genoemd.
“Het valt mensen op dat ons landschap steeds stiller en kleurlozer wordt”, zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “Vogels en bloemen horen en zien mensen steeds minder. Karakteristieke landschapselementen verdwijnen en bedrijventerreinen rukken op.”
LTO blij met waardering voor het landschap
De LTO ziet ook dat er zorgen zijn maar is wel tevreden over de waardering voor het landschap bij de ondervraagden. “We zijn blij met deze uitkomst want het past precies in de lijn die LTO Nederland met natuur- en milieuorganisaties heeft uitgezet”, laat Ben Haarman van LTO weten in een reactie op het onderzoek. Haarman wijst op het Deltaplan Biodiversiteit dat eind december is gepresenteerd. Hier zijn kennisinstituten, landbouwvertegenwoordigers, bedrijven, natuur- en milieuorganisaties en een bank bij betrokken.
Met dit plan moet de biodiversiteit erop vooruitgaan door bijvoorbeeld initiatieven te belonen van boeren die extra maatregelen treffen voor meer bloemen, vogels en insecten in de weilanden.
Haarman: “Heel veel boeren doen aan weidevogelbeheer, voeren vruchtbare kringloopprojecten uit of nemen deel aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Maar boeren kunnen niet in hun eentje het platteland leefbaar houden. We werken daarvoor intensief samen met andere organisaties en partijen. Boeren dienen beloond te worden voor de extra taken die zij uitvoeren om de waardering voor ons landelijk gebied blijvend hoog te houden.”
Kaalslag, verdozing en oprukkende zonneparken
De afgelopen dagen besteedde Nieuwsuur in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen aandacht aan drie grote bedreigingen voor het Nederlandse landschap.
Klik hier om deze reeks op ons YouTube-kanaal te bekijken.
Of lees hieronder over hoe intensieve landbouw en veeteelt het platteland kaler en eenvormiger maken. Hoe het uitzicht ‘verdoost’ door alle distributiecentra langs de snelwegen. En hoe grote zonneparken, hoewel goed voor het milieu, de plaats innemen van landbouw- en natuurgrond.
Bron: NOS