Datum: 08 okt 2018
Tijd: 09:00 - 02:00 uur
Locatie
Haven 37
Onder de kruisvaarders die rond het jaar 1100 naar het Heilige Land trokken bevonden zich veel edellieden van de Ridderlijke Duitsche Orde. Deze ridders brachten niet alleen zware offers, maar bekommerden zich ook om de vele gewonden. Daar werden ze rijkelijk voor beloond en vanwege de vele schenkingen uit de Nederlanden vestigde de Ridderlijke Duitsche Orde een hoofdkantoor in Utrecht, van waaruit de ridders toezicht hadden op twaalf deelgebieden (commanderijen). Daaronder bevonden zich diverse bezittingen in Schoonhoven, Lopik en Schelluinen. Vandaag de dag is de RDO een liefdadigheidsinstelling en wordt jaarlijks een miljoen euro geschonken aan goede doelen.
“We combineren de tentoonstelling met een educatief kwartetspel met historische afbeeldingen en teksten voor de jeugd. Daarnaast wordt in een boekje de geschiedenis van de Duitsche Orde verteld. Leo de Kluijver heeft dat passend samengevat. Het wordt straks gratis aan bezoekers van de tentoonstelling verstrekt.”
De organisatoren hebben inmiddels duidelijkheid over de komst van het borstbeeld van Guy van Blois uit het museum in Valenciennes. Hij was heer van Schoonhoven en Gouda ten tijde van de kruistochten en schonk bovendien de Grote kerk aan de Duitsche Orde.
“Daar was de bevolking niet blij mee, omdat de gelden na 1395 opeens naar het Duitse Huis gingen. De commandeur werd zelfs een keer gewelddadig uit de kerk gezet”, aldus Verhoef.
Een andere bezienswaardigheid is het borstbeeld van Jan van Blois uit Parijs, maar dat transport zal volgens Nietstadt nog een hele toer worden. “De Fransen staan niet te springen, maar ik blijf het proberen.”