29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
‘Wijn is een uit de hand gelopen hobby’
Het begon met één druivenplant rond hun pergola, nu verbouwen Bas en Corla Kon met 1100 planten hun eigen wijn. ,,Wijn is fantastisch!”
Meer dan 200 net gebottelde flessen witte wijn staan in de gang van het huis van Bas (65) en Corla Kon (64). Voor een onwetende bezoeker misschien een bijzonder tafereel, maar voor het echtpaar inmiddels de normaalste zaak van de wereld. ,,Wat we nu hebben gebotteld, is afgelopen oktober geplukt”, vertelt Bas. ,,Hoe langer je wacht met plukken, hoe beter de kwaliteit van de wijn zal zijn.”
Meer dan achttien jaar geleden kwamen ze in Goudriaan wonen, hun wijngaard ontstond door één opmerking van een vriend: ,,Zouden jullie geen rosé willen maken met alle druiven rond die pergola?”
Zo werd hun wijngaard Domein Oosteind geboren. ,,Ik dacht: ik probeer het eens”, zegt Bas. ,,En vanaf het eerste moment vond ik het leuk om te doen. Door de jaren heen ben ik steeds meer druivenplanten gaan neerzetten. Nu staan er zo’n 1100, maar ik mag onze tuin niet helemaal vol zetten van mijn vrouw. Anders is het uitzicht straks weg”, grapt hij.
Hij raakte geïnspireerd door Chateaux du Tets, een andere wijngaard in Goudriaan. Nu maken ze hun eigen rode en witte wijn, maar ook rosé en grappa. ,,Ik was het eigenlijk helemaal niet van plan om zoiets groots op te zetten, maar het brengt gewoon veel voldoening.”
Bas en Corla waren altijd al wijnliefhebbers, maar wel matige drinkers. ,,En we drinken ook nog steeds andere wijn hoor”, vertelt Corla. ,,Die wil je toch blijven proeven en zo kunnen we zien wat de concurrentie allemaal maakt.” Toch blijft de wijn van eigen bodem trekken. ,,Het is dankbaar werk: we hebben er niet alleen zelf plezier van, maar kunnen anderen er ook blij mee maken. Als mensen extra bestellen, is dat het grootste compliment.”
Alhoewel koken niet haar hobby is, doet Corla het toch elke dag. ,,Ik vind het nu eenmaal niet zo geweldig”, zegt ze. ,,We eten het liefst Hollandse kost. Vroeger hadden we een groentetuin en aten we altijd verse seizoengroenten. Door de wijngaard is die verdwenen, maar de aardappels zijn in ons eetpatroon gebleven.”
Een andere gewoonte is het dagelijkse wijntje dat het echtpaar drinkt. ,,Halverwege de avond doen we altijd even een glaasje”, stelt Bas. ,,Overdag alleen met speciale gelegenheden, anders wordt het te gek.” Genieten van het glaasje wijn doen ze zeker, ook omdat in hun ogen de smaak zo beter naar voren komt. ,,Niet meteen doorslikken, maar iets langer in je mond houden. Dan proef je dat echte fruitsmaakje en denk je: wijn is fantastisch!”
Na een dag werken in de wijngaard vinden ze niets fijner dan in een stoel naar de polder kijken. ,,En dan ook nog met een wijntje in onze handen. Veel mooier dan dat wordt het niet.”
Geheim voor de beste wijn
Wat is nu het geheim om de állerbeste wijn te maken? Volgens Bas moeten de druiven zo rijp mogelijk zijn, het zuurgehalte laag en het suikergehalte van de druiven hoog. Voor dit laatste gebruikt hij de refractometer. ,,Daarmee kan ik in de druif kijken en zie ik hoeveel suiker erin zit. Dat is de graadmeter om de druiven wel of niet te gaan plukken.” Bas is tevreden als hij er 12 procent alcohol van kan maken. ,,Soms wordt de druif niet zoeter en moet je zelf suiker toevoegen. Maar ik laat het liefst de natuur zijn gang gaan, want volledig natuurlijke wijn blijft gewoon het lekkerst.”
Bron: AD.