Op zaterdag 20 september staan wij met een stand in de streektent tijdens de Fokveedag…
Op de koffie bij | De Groene Geer in Nieuwland

Bij elk bezoek aan een van onze leden ervaren wij het als bijzonder boeiend om de mensen en hun beweegredenen achter een bedrijf te leren kennen. Zo ook deze keer in de Nieuwlandse polder.
De maatschap De Groene Geer bestaat uit Peter en Saskia Heikoop en Jan den Besten, die sinds 2 jaar ook deel uitmaakt van de maatschap. Allereest over Peter, boerenzoon uit Nieuwland die toch wat meer van de wereld wilde zien. Zijn moeder was actief bij UNICEF waardoor hij indirect kennis maakte met de andere culturen in de wereld. Na een jaar Zeevaartschool, die hem toch niet bracht wat hij ervan verwachtte, ging hij in 1984 alsnog naar de Hogere Agrarische School (HAS) in Dronten. Hij besloot zijn stageperiode niet in Nederland, maar de periode van 9 maanden in India door te brengen, waar hij ook echt in een andere wereld terecht kwam. Na zijn studie reisde Peter af naar Frankrijk om de Franse taal te leren en daar komt Saskia om de hoek kijken. Saskia groeide op in Hoorn en besloot na de Middelbare Tuinbouwschool een tussenjaar te nemen om buiten Nederland ervaring op te doen. Als bijbaantje heeft ze tijdens haar studietijd in diverse winkels gewerkt, hetgeen haar later goed van pas zou komen. Ze besloot een halfjaar naar Finland te gaan en na afloop daarvan ging de reis ook richting Frankrijk om de Franse taal te leren. U snapt het al daar liepen ze elkaar letterlijk tegen het lijf. Regelmatig gaan ze samen nog terug naar Frankrijk om vrienden van toen te bezoeken. Maar eerst ging Saskia nog naar de HAS in ‘s Hertogenbosch om de door haar gewenste studie af te maken. Intussen zijn Peter en Saskia al jaren getrouwd en zijn hun 3 zonen inmiddels volwassen. Dolf de oudste zoon heeft samen met zijn vrouw, een boerendochter, een biologische boerderij met Natuurbeheer in Stolwijk. De andere zonen zijn sportdocent en grafisch ontwerper.
Het spreken van de Franse taal kwam Peter goed van pas toen hij van 1989 -1991 voor een Duitse Hulporganisatie ontwikkelingswerk deed in Guinee, een vroegere Franse kolonie. In eigen beheer heeft Peter met steun van andere donoren o.a. 2 weeshuizen gebouwd en het huis voor jonge ongehuwde moeders is momenteel in ontwikkeling. Begeleiding en voeling met de Gemeenschap daar is essentieel voor het voortbestaan van de hulp. Saskia is een keer meegegaan, maar voor dit land is zij te ongeduldig en vliegen doet ze ook niet graag.
De Boerderij
Peter werkte samen met zijn vader op een toen nog gangbaar bedrijf, maar toen Saskia er ook ging wonen begon zij met het verbouwen van biologische groente bij de boerderij, hetgeen jaren later zou uitmonden in een winkel met meer dan 1500 producten. In 1995 begon de omschakeling naar biologisch en toen zij het bedrijf in 1997 overnamen besloten ze volledig biologisch te gaan werken. De reden was een leuke en nuttige levensinvulling, waarbij ze wilden laten zien dat het in Nederland mogelijk is om gezond en lekker voedsel te produceren zonder het milieu te schaden met chemische middelen. De producten van de boerderij zijn Skal gecertificeerd, uw kent het wel van dat groene blaadje, een Europees keurmerk voor biologische producten. Het bedrijf beschikt over 35 ha land, waarvan 1 ha gebouwen en tuin. Tevens hebben ze 4 ha hoogstamboomgaard van het Zuid-Hollands Landschap in gebruik, waar de kalveren en schapen kunnen grazen. Daarnaast worden verschillende percelen van Staats Bosbeheer en provinciale landschappen beheerd, in totaal ongeveer 40 hectare.
De hoofdtak van het bedrijf is een kudde van 60 melkkoeien met een opbrengst van ruim 300.000 liter melk per jaar. Sinds het jaar 2001 lopen de gehoornde koeien los in de nieuwe bijzondere hellingstal, waar elke dag het hooi wordt vernieuwd en de bemeste stro automatisch afgevoerd wordt naar de mestput, waarna het later op het land uitgestrooid kan worden. De koeien bepalen zelf de rangorde, hetgeen er soms het heftig aan toegaat en een koe hierbij gewond raakt. Alleen als het echt nodig is gebruiken zij geneesmiddelen en dan liefst homeopathische. In de zomer grazen de koeien in de weilanden op gras met klaver, die de bodem op een natuurlijke wijze vruchtbaar maakt. Als ze in het vroege voorjaar en ‘s nachts op stal staan krijgen ze biologisch ruwvoer, zoals voederbieten, voederaardappelen, kuilgras of hooi, geen gemanipuleerde stoffen. Kalveren en pinken lopen van de lente tot in de herfst buiten in de boomgaarden met een pinkenstier erbij die ervoor zorgt dat ze drachtig worden en mocht dat niet gelukt zijn dan past Peter Kunstmatige Inseminatie (KI) toe. De kalfjes blijven als ze aan het einde van de winter geboren worden een paar dagen bij de moeder om via de biest en melk de nodige afweerstoffen binnen te krijgen. Ze proberen het Brown Swiss-ras in hun veestapel te kruizen, een sterk en vriendelijk koeien ras met een redelijke melkgift en prima vlees.
De Winkel
Toen Saskia met het kleinschalig verbouwen van biologische groente begon kon ze niet vermoeden dat het een belangrijk onderdeel van hun bedrijf zou worden. Ze begon met een tafeltje aan de weg waar voorbijgangers wat groente konden kopen. Dat was het begin, even wat groente afgeven , een briefje van 25 gulden krijgen, naar de keuken lopen, wisselen. Dat bleek op den duur niet handig. Omdat Saskia reeds ervaring had met het werken in winkels, waaronder ook een slagerij, werd het plan geboren om een echte winkel te beginnen. Ze verkocht inmiddels ook groente aan een winkel in Utrecht. Daar tegenover was een slagerij die wilde stoppen en toen de weegschalen e.d. in de container dreigden te verdwijnen mochten zij deze hebben.
De start van de winkel vond plaats in 1997. Saskia wilde best wel groeien en dat gebeurde spontaan toen Corona uitbrak. In Coronatijd wisten veel meer consumenten de biologische winkel te vinden en het was enorm druk in de winkel, er kwam personeel bij en 2 kassa’s stonden te rinkelen. Na 1,5 jaar kwam er gelukkig een einde aan deze drukke periode en vond Saskia het weer fijn om meer aandacht aan de klanten te kunnen besteden.
De openingstijden voor winkels in agrarisch gebied zijn beperkt.
De openingstijden zijn:
– Donderdag van 13.00 tot 18.00 uur
– Vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur
– Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
Een eigen webshop, hier kunnen Ekoplaza producten worden besteld die daarna in de winkel opgehaald kunnen worden.
Het assortiment is enorm uitgebreid tot wel 1500 producten. Behalve hun eigen producten van vlees, sappen en eieren vind je er groente, fruit, meelsoorten, houdbare producten in blik of glas, cosmetica, kruiden, schoonmaakmiddelen, brood, kaas, varkensvlees van een biologische collega, echt te veel om op te noemen. Behalve voor deze (h)eerlijke producten is men ook welkom voor een kopje koffie, thee of toiletbezoek. De koeien, schapen, kippen, die om welke reden dan ook geslacht moeten worden , brengt Peter zelf naar de SKAL gecertificeerde slager Henk Jonkers in Est. Heel bijzonder is, dat je op bestelling niet gangbare delen van koeien of varkens kunt kopen, zoals botten voor bouillon, uiers, varkensneuzen, koeienhoorns en nog veel meer. Saskia verpakt een groot deel van het vlees zelf en er is zowel vers vlees en als vlees in diepvries te koop.
De Schapen
De ongeveer 12 schapen lopen in de zomer in de boomgaarden en in de winter op het grasland bij de boerderij.
De Legkippen
De 100 legkippen die dagelijks ongeveer 80 eieren leveren lopen buiten in de wei en krijgen biologisch legvoer, gemengde granen en afgekeurde groenten. Ze slapen in een nachthok met legnesten en na ca. 2 jaar worden ze geslacht (soepkippen) in tegenstelling tot de gangbare kippen die na een kort, intensief en benauwd leven vaak eindigen als afval.
De Boomgaarden
Deze mooie oude hoogstambomen, die in het voorjaar een prachtige roze en witte bloemenzee ten toon spreiden en niet bespoten worden leveren voldoende fruit om heerlijke sappen van te maken.
Kamperen
Jan en Esther den Besten wonen in een huisje helemaal achter de boerderij waar ook de 5 kampeerplekken zijn voor een tent of caravan, waarvan meestal 2 plekken bezet zijn door natuurliefhebbers.
De Energievoorziening
Voor het bedrijf en de winkel liggen 668 zonnepanelen op de daken , waarvoor Peter inmiddels een accu heeft aangeschaft die het mogelijk maakt de extra stroomopbrengst pas terug te leveren als dat nodig is, zodat hij niet hoeft te betalen voor het terug leveren van de extra stroom.
De toekomstplannen
Ze zitten momenteel in een periode van bedrijfsopvolging door Jan en Esther den Besten, waardoor alles in beweging is. Jan houdt zich al bezig met de verzorging van de dieren en verricht ook de vele administratie taken op de computer. Esther, die een zorgopleiding heeft gevolgd, verzorgt de administratie van de veehouderij, terwijl Saskia de administratie van de winkel bijhoudt. Hoe de toekomst van de winkel eruit gaat zien is ook nog onzeker. Duidelijk is, dat ze alles rustig willen laten verlopen, zodat ze kunnen inspelen op de veranderingen die zich aandienen. Peter hoopt in de toekomst dan vaker naar Guinee te kunnen gaan voor de lopende projecten en wie weet wat Saskia nog voor plannen heeft. Helaas hebben we geen tijd meer om de winkel te bezoeken, dat doen wij zeker een andere keer.
Bedankt Peter en Saskia voor de hartelijke ontvangst en een inkijkje in jullie handel en wandel. Succes met de toekomstplannen en tot ziens!
Marjan van de Graaf en Willy Strube
Voor meer informatie en video van de winkel zie:
Boerderij De Groene Geer
Geer 30
4243 JS Vianen
boerderij@degroenegeer.nl
www.degroenegeer.nl