Bij het woonhuis bellen we aan, waar moeder Els de deur opendoet. Zij geeft aan,…
Op de koffie bij | Kaasboerderij De Graafstroom
Gastvrouw Corine Monster ontvangt ons in de nostalgische voorkamer tegenover de gezellige Kaaswinkel met kaas en andere streekproducten, die toevallig vandaag geopend is. Corine is Gastvrouw van de Kaasboerderij en heeft de cursus Waardkenner met succes afgesloten, zodat zij haar bezoekers ook nog andere informatie over de Alblasserwaard kan geven.
Historie
Corine vertelt ons allereerst een stukje historie: In 1908 sloegen een 15-tal melkveehouders (later aangeduid als boeren) uit Bleskensgraaf en omgeving de handen ineen en richtten de Zuivelfabriek De Graafstroom op, die melk, boter en kaas ging verkopen. De melk werd eerst per boot over de Graafstroom aangevoerd, later per fiets, paardenwagen, handkarren, die inmiddels zijn vervangen door geïsoleerde vrachtwagens waarin de melk lekker vers blijft.
Jaren later in 2009, gold als voorwaarde bij de fusie tussen Campina Melkunie en Friesland Foods dat de kaasmakerij in Bleskensgraaf werd afgestoten. Een groep van 59 boeren, verenigd in Zuivelcoöperatie DeltaMilk besloot de kaasmakerij te kopen en dit is tot op heden een goede zet gebleken. Inmiddels zijn 200 boeren uit het Groene Hart en omgeving aangesloten.
De Goudse kazen van De Graafstroom zijn “kaas uit het hart”, d.w.z. ze worden volgens authentiek recept uit vroeger jaren geproduceerd, waarvan het recept geheim is en met de beste melk van koeien uit het Groene Hart en omstreken. De kazen worden natuurgerijpt op speciale houten planken in pakhuizen met ideale omstandigheden. Regelmatig moeten de kazen gekeerd worden en dat geschiedt door robots. De 45 miljoen kg kaas, die jaarlijks geproduceerd wordt ligt in de diverse pakhuizen opgeslagen. De ca.100 medewerkers zorgen voor een prachtig eindproduct, waarbij de gediplomeerde kaasproevers nog steeds met een kaasboor monsters nemen om te bepalen of de kaas voldoende uitgerijpt is.
De Graafstroom verkoopt de kaas veelal onder private label aan de supermarkten, die hun eigen eisen stellen. De premium receptuur is verkrijgbaar onder het Graafstroom merk. Met deze kazen winnen zij nationaal en internationaal vele prijzen. Hun oude kaas was in 2024 wereldkampioen bij de Global Cheese Awards en hun overjarige kaas was dit in 2023. Deze met passie gemaakte kaas wordt inmiddels op meerdere plaatsen in Molenlanden en Vijfheerenlanden verkocht in winkels en in kaasautomaten bij diverse boerderijen.
In 2014 kwam het land en de vervallen boerderij, Rijksmonument, naast de Kaasfabriek te koop. De restauratie duurde 2 jaar en is nu hét visitekaartje van De Graafstroom. In de kaasboerderij ervaar je de sfeer van het vroegere boerderijleven, terwijl in de stal het ambacht van het kaasmaken Toen en Nu op aantrekkelijke wijze wordt uitgebeeld.
Locatie
De locatie leent zich voor veel activiteiten, zoals ontvangsten, vergaderingen, trainingen, voor personeel en relaties van De Graafstroom. Tevens worden er voor het publiek themadagen georganiseerd zoals een openmonumentendag, alsmede maatschappelijke activiteiten/presentaties op afspraak. De winkel is momenteel geopend op donderdag van 12.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Het expertise centrum is elke laatste vrijdagmiddag van de maand geopend. Maatschappelijke betrokkenheid blijkt o.a. uit het feit, dat De Graafstroom sponsor is van Werelderfgoed Kinderdijk, een erkend leerbedrijf is en een eigen stichting heeft ‘Graafstroom Doet vanuit het hart’. Dit is waar de Kaasboerderij graag voor staat.
Duurzaamheid
De Graafstroom is initiatiefnemer van De Groene Cirkel, Kaas en Bodemdaling, hetgeen inhoudt dat Zuivelfabriek de Graafstroom, in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, de Rabobank, Waterschap Rivierenlanden, Wageningen Research en Naturalis een droom heeft voor de toekomst. Door bodemdaling tegen te gaan en de biodiversiteit te bevorderen, werken zij aan een toekomstbestendige landbouw zodat er voor de komende generaties een goed perspectief is.
Nog even een weetje: De kaasschaaf typisch Nederlands? Nee hoor, een Noorse timmerman in Lillehammer maakte in 1925 de eerste kaasschaaf!
Het was een fijn gesprek op deze Valentijnsdag, waar we mochten genieten van koffie/thee met een tompouce. We wensen Corine een mooie tijd op de kaasfabriek en gaan dit zeker aan mensen vertellen in onze omgeving om eens een bezoek aan Kaasboerderij De Graafstroom te brengen.
Dank je wel Corine!
Willy Strube en Marjan van de Graaf
Voor nadere informatie en openingstijden zie
kaasboerderij@degraafstroom.com
kaasmakerij:degraafstroom.com
zuivelcoöperatie:deltamilk.nl
Abbekesdoel 2 te Bleskensgraaf