Skip to content

Artikel Kontakt | Glas Leeft! gaat op voor tweede editie na succes vorig jaar: ‘Leerdam bundelt de krachten’

LEERDAM • Leerdam doet zijn reputatie als Glasstad op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september eer aan. Na het succes van vorig jaar vindt in dat weekend de tweede editie van Glas Leeft! plaats.

Het evenement kwam vorig jaar tot stand nadat bekend werd dat de Nationale Glasdagen geen doorgang konden vinden. Meesterglasblazer Marco Lopulalan en zijn vrouw Ingrid bundelden de krachten met Stichting Leerdam Glas 22 en samen wisten zij in een relatief korte aanlooptijd een prachtig meerdaags festijn te realiseren. Reden genoeg voor een vervolg dus.

Uitgebreider programma
“De reacties vorig jaar waren zo leuk en positief dat er geen twijfel was over deel twee”, vertellen Cees Taal, Bart Bruggeman en Henk den Boer van de stichting. “Het bevestigde voor ons het idee dat we al hadden, namelijk dat glas leeft. Dit jaar hadden we wat meer voorbereidingstijd, wat erin heeft geresulteerd dat we een nog uitgebreider programma hebben weten samen te stellen.”

Zo zijn er in het centrum van Leerdam glasblaasdemonstraties van binnen- en buitenlandse topglasblazers en -slijpers, wordt er achter het Veerhuys gekookt op glas, is er weer een hout gestookte Romeinse oven in het Stadspark en is er een glasproeverij waarin wordt uitgelegd wat de invloed van het soort glas op de smaak van wijn kan hebben. Het is nog maar een greep uit het volledige programma.

Taal, Bruggeman en Den Boer: “Vorig jaar deden we dit natuurlijk pas voor het eerst en je toen moest iedereen eerst nog maar eens zien wat het ging worden. Doordat het vorig jaar zo’n succes was willen er nu veel meer mensen, maar ook ondernemers, meedoen. Daardoor zijn er nu mooie nieuwe initiatieven.”

“Zo heeft de Leerdamse Ondernemersvereniging een braderie en streekmarkt in het centrum georganiseerd en in de glasfabrieken worden lezingen gehouden. Er komt ook nog een expositie in de Grote Kerk (waarover later meer) waar we ontzettend trots op zijn. Iedereen bundelt de krachten en kan op zijn of haar eigen manier meedoen. Dat is alleen maar mooi. Van de Zuidwal en het centrum tot de glasfabriek en het Glasmuseum, overal is wat te doen. Zo worden de bezoekers ook mooi verspreid door Leerdam.”

Het drietal benadrukt dat eigenlijk de hele cyclus van glas samenkomt tijdens het evenement. Het maakproces, het bewerken en de uiteindelijke verkoop van het eindproduct.

Ambacht niet verloren 
Ze voegen daaraan toe: “Onze stichting is in het leven geroepen, omdat we vonden dat het ambacht niet verloren mag gaan. De organisatie van dit evenement was dus geen doel op zich, maar iets wat er enigszins ‘toevallig’ uit voort is gekomen. Onze rol is ook vooral faciliterend. Wij vragen blazers, kunstenaars, slijpers en alle andere betrokkenen simpelweg wat ze nodig hebben en hoe zij het event voor zich zien. Van daaruit doen we er alles aan om dat voor ze te regelen, zie ons als een verbindende factor.”

Vrijdag is er al de hele dag een programma, maar de officiële aftrap is ’s avonds om 21:00 uur. Hierbij wordt er een beeldend verhaal verteld over Glasstad Leerdam door zandtovenaar Gert van der Vijver, bekend van onder andere het kerstverhaal van KRO/NCRV. Zijn kunsten worden vertoond op een groot scherm wat vanaf de Zuidwal is te zien.

Traditie in de maak 
Het moet de opening worden van een spectaculair weekend, iets waar Taal, Bruggeman en Den Boer alle vertrouwen in hebben.

“We hopen op net zulk lekker weer als vorig jaar, al was het toen misschien zelfs ietsje te warm. Wij hebben er in ieder geval zin in. Hoe mooi zou het zijn als Glas Leeft! uit weet te groeien tot een jaarlijkse traditie?”

Kijk voor het volledige programma van het hele weekend op www.glasleeft.nl.

Bron: het Kontakt/ Beeld: Mimi van Rossem

Back To Top
Lid worden