Skip to content

Artikel Kontakt | Alblasserwaarders kunnen meehelpen met onderzoek Naturalis naar slootkanten

ALBLASSERWAARD • Welke planten groeien langs de slootkanten in Alblasserwaard? Hoe is de vegetatiekwaliteit? Naturalis zoekt hulp om deze vragen te beantwoorden.

Streekbewoners kunnen hiervoor meedoen aan het oeverplantenonderzoek van Naturalis Biodiversity Center. Tot 15 september kan iedereen stukjes waterkant onderzoeken. ‘Het is niet alleen nuttig, maar ook een leuke manier om planten, insecten en kikkers langs de oevers te ontdekken en ervan te genieten’, stelt Naturalis.

In het onderzoek wordt de vegetatiekwaliteit van oevers getoetst aan de hand van de aanwezigheid van gemakkelijk te herkennen plantensoorten.

Deelnemers delen waarnemingen direct in de oeverplanten-app en de beoordeling verschijnt meteen op de kaart. ‘Zo kan je bijdragen aan de kennis die nodig is om de juiste beslissingen te nemen over inrichting en beheer van waterkanten voor biodiversiteit.’

Verbeteren biodiversiteit
De komende jaren proberen onder meer gemeente, provincie en het agrarisch collectief de biodiversiteit van de oevers in de polder te verbeteren, door aangepast beheer en plaatselijke herinrichting.

Onderzoekers van Naturalis willen daarom in kaart brengen met welke oevers het momenteel goed gaat en welke oevers van een beter beheer zouden kunnen profiteren.
Voor meer informatie of aanmelden: oeverplanten@gmail.com.

Bron: het Kontakt

Back To Top
Lid worden