29 november 2024 Cider bestond al in de tijden van de Grieken en Romeinen, maar…
Artikel BoerenBusiness: Landbouw leverde in 17 jaar 91.000 hectare in
In de periode tussen 2000 en 2017 heeft in totaal 100.000 hectare grond een andere bestemming gekregen in Nederland. Verreweg het grootste gedeelte – 91.000 hectare – is landbouwgrond. De meeste van deze grond heeft als bestemming bebouwd terrein gekregen voor huizenbouw of industrie.
CBS maakte een nieuwe analyse over het bodemgebruik in Nederland gedurende de periode 2000 tot en met 2017. Hieruit blijkt dat op de laatste peildatum 54% van het Nederlandse oppervlak de bestemming agrarisch was. Water is goed voor 19%, bebouwing voor 13% en bos, natuur en recreatie beslaan de overige 14%.
Ruim 2% van de grond in Nederland wijzigde de afgelopen 17 jaar tijd van bestemming. Per dag kreeg gemiddeld 15 hectare landbouwgrond een andere bestemming. Daarnaast werd de meeste grond – zo’n 5.300 hectare – onttrokken van bouwterreinen. In de meeste gevallen is de nieuwe bestemming huizenbouw, gevolgd door bedrijventerreinen.
Fors meer woningbouw
Logischerwijs is er vanaf 2000 vooral in de randstad gebouwd. 37% van alle groei komt daar vandaan. De provincies in de randstad laten dan ook de grootste wisselingen zien. Ook Flevoland valt daaronder, dit heeft te maken met de uitbreiding van Almere (33%). In heel Flevoland is de hoeveelheid woonruimte met een kwart toegenomen, waarmee het op de eerste plek staat. Utrecht en Zuid-Holland volgen met 14%. Daar zijn ook de grootste groeiers op gemeentelijk niveau te vinden. Pijnacker-Nootdorp staat met 73% bovenaan gevolgd door Barendrecht met 63%.
De groei van bedrijventerreinen zit eveneens in Zuid-Holland, maar deels ook in Noord-Brabant. In Rotterdam nam de hoeveelheid bedrijventerreinen het meeste toe, dit heeft te maken met de komst van de Tweede Maasvlakte (1.200 hectare). Amsterdam, Moerdijk, Venlo en de Haarlemmermeer maken de top vijf af.
Bron: BoerenBusiness