De rivier staat niet alleen lager, ook is er springtij geweest, waardoor de vloed langer duurde en er meer water vanuit zee kwam
Vanuit die rivier laat het waterschap bij Kinderdijk water in om het waterpeil in sloten, vaarten en boezems in de Alblasserwaard op peil te houden. Voldoende water is ook van groot belang om te voorkomen dat kades scheuren en het veenweidegebied inklinkt.
,,De verzilting is extremer dan in 2018, toen er ook sprake was van grote droogte. De rivier staat niet alleen lager, ook is er springtij geweest, waardoor de vloed langer duurde en er meer water vanuit zee kwam. We laten daarom aan de zuidkant en de oostkant van de Alblasserwaard meer water het gebied in om die verzilting tegen te gaan. Dat gaat goed, want als het gaat om die zoetwatertoevoer, zitten we nog lang niet op onze maximale capaciteit’’, zegt Verhoef.
Waterschap Rivierenland heeft bij Hardinxveld-Giessendam en Meerkerk nog twee punten vanwaaruit zoet water de Alblasserwaard kan instromen. Mocht de situatie echt nijpend worden, dan is het openzetten van een inlaat bij Groot-Ammers ook nog een optie. Verhoef verwacht niet dat het zover komt.
Boeren gewaarschuwd
Toch waarschuwt het waterschap boeren in de Alblasserwaard inmiddels om rekening te houden met verhoogde zoutconcentraties. Water in sloten en vaarten is daardoor minder geschikt om vee uit te laten drinken. Verder kan er bij het beregenen met oppervlaktewater zoutschade ontstaan aan gewassen zoals aardappels en maïs en in boomgaarden.
Gerrit de Jong, voorzitter LTO Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, is blij met de waarschuwing, maar gaat ervan uit dat de meeste boeren voorlopig niet in de problemen komen door de verzilting. ,,Veel koeien staan op dagen met tropische temperaturen op stal. Uit de zon dus, en daar drinken ze geen slootwater.’’
In de Alblasserwaard hebben de meeste boeren vooral grasland. Al wordt er ook maïs geteeld. ,,Dat gewas is zo goed als klaar voor de oogst, dus beregenen voor de groei is niet meer nodig. Maar er is zeker sprake van een extreme situatie in vergelijking met de droogte in 2018. Door de hitte verdampt er ook veel water in sloten, wat verzilting verder in de hand werkt’’, aldus De Jong, die zelf een boerenbedrijf heeft in Meerkerk.
Vrijwillige dijkwachten controleerden het voorbije weekeinde in het Groene Hart dijken en kades om te zien hoe die zich houden in de droogte. Ook Waterschap Rivierenland kent een leger van vrijwilligers die deze inspecties in de vingers hebben. ,,Tot nu toe hoeven wij geen beroep op hen te doen’’, zegt Verhoef. ,,Onze vaste medewerkers redden het zelf nog om alle benodigde controles uit te voeren.’’
Bron: AD Rivierenland