Skip to content

Artikel Kontakt: Toeristisch Nieuwpoort zoekt vruchtbare gemeentebodem in samenwerking en financiën

NIEUWPOORT • Stadsboerderij Vredebest in Nieuwpoort zou graag een structurele bijdrage vanuit de gemeente willen ontvangen om haar activiteiten op een goede wijze te kunnen voortzetten. Dat bleek tijdens een werkbezoek van CDA Molenlanden aan Nieuwpoort.

Vrijdag 6 mei brachten CDA Molenlanden raadsleden Maarten Klink, Adrie Tukker-Blok en Jan Arie Koorvaar een werkbezoek aan Nieuwpoort. Om van Annemieke van As (stadspromotie vestingstad Nieuwpoort en bestuurslid stadsboerderij Vredebest), Annie Slob (voorzitter historische kring, secretaris stadsboerderij Vredebest en stichting Vestingstad Nieuwpoort) en Joke van Drenth (Klankbordgroep Langerak-Nieuwpoort) te begrijpen wat voor hen de gewenste toeristische ontwikkelingen zijn, in de enige stad die Molenlanden rijk is.

‘Nieuwpoort had tot 1999 nog een stadsboerderij binnen de vesting en de toenmalige eigenaren, Wim en Rozien Rozendaal, schonken de laatste stadsboerderij aan de Historische kring Nieuwpoort, zo trap Annemieke van As af. ‘Zodat de boerderij ten goed zou komen aan de gemeenschap en wellicht zou een theeschenkerij voor de stad en bezoekers een optie zijn. Zo hadden Wim en Rozien het bedacht’. Annie Slob: ‘En nu kunnen we uit dit Toeristisch Informatie Punt (TIP) gaan werken aan het verder ontwikkelen van toeristische arrangementen. En ontwikkelen onze visie en ideeën verder’. Annemieke vult aan: ‘De stadsboerderij is een soort clubhuis geworden. In rap tempo is het voorhuis met inzet van vrijwilligers verbouwd tot toeristisch informatiepunt en er hebben zich 35 vrijwilligers aangemeld om het te runnen. Er wordt keihard gewerkt in Nieuwpoort en het bruist weer. Samen met het nieuwe museum in het Stadhuis dat uiterst professioneel is ingericht heeft Nieuwpoort twee nieuwe publiekstrekkers’.

Nieuwpoort is niet alleen interessant voor toeristen van buiten de regio maar juist ook voor Molenlanders. ‘Zo vaak horen we: Wat een gave vestingstad!’, zegt Annemieke. ‘Lang niet iedereen in Molenlanden kent de verhalen van Nieuwpoort. En Nieuwpoort is echt gaaf gebleven, ook in de zin van goed bewaard’.

In de jaren 70 is Nieuwpoort beschermd stadsgezicht geworden. Toen is de stichting Vestingstad opgericht. Joke: ‘We hebben in tijden van dijkverzwaring hard moeten werken om het karakteristieke van Nieuwpoort te behouden’.

‘Er zijn nu minder ondernemers die initiatieven ondersteunen en er liggen wel kansen voor toerisme-ontwikkeling’, aldus Annemieke.

‘We willen inhoud brengen en verwelkomen toeristen graag’, vult Annie aan. ‘En voor de volgende stap hebben we een vruchtbare gemeentebodem nodig. De gemeente moet niet in stille verwondering blijven kijken en de grote initiatieven de kleine laten overschaduwen. De kleine initiatieven kunnen de basis zijn voor grotere successen. We willen graag ook gebruik maken van de expertise van de gemeente’.

‘We hebben met een subsidie vanuit het lokaal fonds Plattelandsontwikkeling en de inzet van heel veel vrijwilligersuren de Tip-ruimte kunnen renoveren, maar om de Tip in de lucht te houden zou een structurele bijdrage vanuit de gemeente niet verkeerd zijn,’ sluit Annemieke af.

Meer weten over Stadsboerderij Vredebest en alle andere toeristische activiteiten kijk op: www.stadsboerderijvredebest.nl.

Bron: het Kontakt/Beeld: Aangeleverd

Back To Top
Lid worden