,,Ik ben een fanatieke vogelspotter en vooral actief in de Flevopolder”, vertelt Leenders. Inmiddels heeft hij 295 soorten gefotografeerd. ,,Ik heb de purperkoet helaas alleen niet kunnen fotograferen, want mijn lens is kapot. Gelukkig heb ik hem goed kunnen zien, het is een mooi beessie. Ik heb deze soort overigens al eerder gezien, in Spanje (Extremadura) en in Nieuw-Zeeland.”
Met het blote oog zou je hem bijna niet zien zitten, zo verscholen in het riet. Een groep fotografen, zo’n vijftig man, verraadt de aanwezigheid van de purperkoet. ,,Purperkoet? Is dat een mix van een purperreiger en een meerkoet?” vraagt een wandelaar zich af. Laat die maar praten, lijken de vogelaars te denken. Zij weten immers precies waar ze voor gekomen zijn. Met zijn glanzend donkerblauwe en paarse verenkleed en grote felrode snavel is de vogel een opmerkelijke soort. Zo nu en dan waagt hij zich iets verder uit het riet. ,,Let op! Let op! Let op!’’ klinkt het, gevolgd door het geluid van klikkende camera’s.
Purperkoet? Is dat een mix van een purperreiger en een meerkoet?
Ondertussen staan Aart (75) en Henny Vink (74) uit Veenendaal naast de groep spotters koffie te drinken. ,,We hebben ’m al gezien hoor. Anders hadden we hier nu niet gestaan met een bakkie”, zegt Henny. Al van kleins af aan is Aart geïnteresseerd in vogels en sinds hij Henny kent, gaat zij mee. ,,We doen dit altijd samen, we zijn bijna 45 jaar getrouwd”, zegt Henny glimlachend.
Wat maakt deze hobby zo aantrekkelijk? Henny: ,,Ik vind de spanning van het vogelspotten erg leuk en het is natuurlijk bijzonder om zo’n vogelsoort te zien.” De purperkoet hebben ze nog niet goed vastgelegd op beeld. ,,Maar het gaat ook om de herinnering”, aldus Aart.
,,Ik wist gisteravond al dat hij hier zat, het werd gemeld op Dutch Bird Alerts en in verschillende groepsapps”, vertelt Nieuw-Lekkerlander Nathan de Baat (23). Hij komt aangefietst met een enorme telelens en verrekijker om de nek. ,,Even tussen mijn werk door een foto maken, dat kan wel. Dit is natuurlijk heel speciaal. Ik heb hem nog niet goed op de foto staan, maar ik kan makkelijk nog een keer terug.”
De neven Bram Roobel (23) en Ruben (8) uit Alblasserdam zijn voor het eerst samen op pad om vogels te spotten. Roobel doet dit al jaren. ,,Ik woon tegenwoordig in Zeeland, maar ik besloot toch maar even hierheen te reizen voor deze unieke vogel.” Het is inmiddels zijn 420ste bijzondere vogelsoort. ,,Die kan ook weer op het lijstje worden afgestreept.”
Wel twijfelt Roobel nog over de herkomst van het dier. ,,Zulke vogels worden ook vaak in volières gehouden, wellicht dat deze is ontsnapt. We weten nog niet of het echt een wilde vogel is.” Wild of niet, Rubens nieuwe hobby is geboren: ,,Ik wil dit vaker samen doen”, zegt hij tegen zijn neef.
Bron: AD Rivierenland