Skip to content

Artikel AD: Een voedselbos voor iedereen bij Schoonrewoerd: ‘Een appel zo van de boom eten is het lekkerste dat er is’

STRUINEN DOOR DE STREEK | Wekelijks struint verslaggever Levien Vermeer door de geschiedenis van deze streek. Vandaag is ze te gast bij een stel met plannen voor een voedselbos, in combinatie met natuur- en milieueducatie en participatie op een prachtig perceel bij Schoonrewoerd. 

Floris Blom (63) is geboren en getogen in Leerdam en zat op de lagere school in Schoonrewoerd. Aan de Schaikseweg nummer 83 stond het boerderijtje van zijn opa en oma, waar hij tussen de middag ging lunchen. Iets verderop lag de hoogstamboomgaard van zijn opa. Daar heeft hij plezierige herinneringen aan. ,,Ik heb hier veel gespeeld en vriendschappen gesloten.”

Zijn partner Sylvia Terpstra (56) zegt: ,,Floris kan leuk vertellen over de boomgaard.” Gevraagd naar zijn favoriete appel antwoordt hij onmiddellijk: ,,De James Grieve. En dan zo van de boom eten hè, dat is nog steeds het lekkerste dat er is, want de bite is heel belangrijk.” Maar in 1969 zijn de fruitbomen gerooid, en daarvoor in de plaats kwamen zogenoemde pioniersbomen; populieren, elzen, wilgen en berken.

Voedselbos

Floris’ ouders bouwden een recreatiewoning op het perceel en hebben er genoten van alles wat groeit en bloeit. Maar hij en Sylvia hebben andere plannen. ,,Pioniersbomen hebben een levenscyclus van hoogstens vijftig jaar. Er zijn al wat Italiaanse populieren omgewaaid tijdens de storm van 2018. Het onderhoud van ons land kost zoveel tijd en energie, dat toen het idee van een gezamenlijk project is geboren.”

Het koppel wil hun land openstellen voor de lokale gemeenschap en een voedselbos aanleggen. Sylvia zegt: ,,Door middel van workshops en natuureducatie is het onze bedoeling groot en klein weer in verbinding te brengen met de aarde, en te laten ontdekken wat de natuur ons te bieden heeft.” Op de plek van de huidige recreatiewoning is in het inrichtingsplan een nieuw en duurzaam gebouw voorzien als uitvalsbasis.

In de zomer is dit één grote weelde

Knotwilgen, takkenrillen, picknicktafels her en der, en op een open plek een kring met afgezaagde boomstammetjes om op te zitten. Er loopt een slingerpaadje van houtsnippers naar de recreatiewoning toe. ,,In de zomer is dit één grote weelde, nu kijk je overal doorheen” zegt Sylvia.

Delen willen ze; niet alleen hun passie voor de natuur, maar ook hun ruim halve hectare land, en hun kennis van permacultuur, of duurzame landbouw, en ecologische voedselproductie. De struisvaren in het logo van SchaikseWeelde, zoals ze hun perceel hebben genoemd, groeit langs de sloot. ,,De jonge, nog opgerolde scheuten, zijn eetbaar” vertelt Sylvia, en Floris haakt daar op in: ,,Vruchten, zaden, bladeren of stengels, een mens kan alles eten, behalve gras.”

De interesse voor een eetbare tuin stijgt, maar ook voedselbossen zijn steeds meer in opkomst, zegt Sylvia. De basisschooldocent en professionele moestuincoach legt uit: ,,Een voedselbos kent verschillende vegetatielagen, waaronder de kruinlaag van hoge bomen, een struiklaag, klimplanten, en kruiden en bodembedekkers.”

Hazen liggen te luieren in de compostaarde

Door de diversiteit trekt een voedselbos veel insecten aan, en daardoor weer vogels en kleine zoogdieren. In hun voedselbos komen bovendien twee ooievaarsnesten in de bestaande eikenbomen. Op het perceel in de huidige situatie heeft Sylvia kinderen al een beetje ervaring op laten doen. ,,In de meetkunde-periode heb ik met mijn groep 8 een zevenster uitgemeten waarin ik mijn moestuinbakken heb gemaakt. Daarna hebben we de omtrek uitgemeten en berekend hoeveel palen en gaas er nodig waren voor een omheining tegen konijnen en hazen.”

Die laatsten vinden het trouwens fijn om in de warme compostaarde te liggen, vertelt ze, ,,Soms vind ik de afdruk erin van hun lange lijf.” Ze vervolgt: ,,Afgelopen zomer kwam er een vos langs, die was vast op zoek naar een lekker konijntje.” Op een ander moment hebben de kinderen buiten gekookt, thee gemaakt met kruiden uit de tuin, planten verzameld en een moestuinplan helpen maken.

Sylvia zegt: ,,Ik spit niet in de moestuin en gebruik geen pesticiden. Naast eenjarige- staan er ook zoveel mogelijk meerjarige groenten en kruiden in.” Voor de kinderen ging een hele nieuwe wereld open, vertelt ze. ,,Dat ze voor een lekker kopje thee niet naar de supermarkt hoeven, maar gewoon iets uit de tuin kunnen plukken, was een openbaring. En na het officiële programma vroegen ze of ze nog even alleen mochten rondlopen, zo graag wilden ze zelf nog meer ontdekken.”

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn voor dit project onmisbaar, vertellen Floris en Sylvia. De broer van zijn vriend was de eerste die zich spontaan meldde, zegt hij. ,,Wim denkt mee, en steekt zijn handen uit de mouwen.” Wim Struijk (57) uit Leerdam voelt zich betrokken bij het uitwerken van de plannen voor SchaikseWeelde. ,,In eerste instantie kwam ik om te helpen puinruimen na de storm in 2018. Al het hout wordt circulair gebruikt, dus er is altijd veel te doen, zoals takkenrillen maken, hout kloven en stapelen, snippers strooien…Ik ben graag buiten en vind het fijn bij te kunnen dragen aan wat de duurzaamheid dient.”

Sylvia en Floris zijn nu in afwachting van de aangekondigde uitnodiging voor ambtelijk overleg met de gemeente Vijfheerenlanden over hun ingediende principeverzoek. ,,In ieder geval wordt de inhoud van het plan gewaardeerd, verder geen mededelingen over het hoe en wat. Het blijft nog spannend dus.” Meer informatie: www.schaikseweelde.nl.

Bron: AD Rivierenland/Beeld: Cor de Kock

Back To Top
Lid worden