Skip to content

Eerste Kievietsei in de Alblasserwaard

Eerste kievitsei 2015 Alblasserwaard

Op 8 maart om 14:20 uur vond Wout Gorree uit Giessenburg, vrijwilliger bij de weidevogelwerkgroep van de Natuur- en Vogelwacht “De Alblasserwaard”, op een weiland in Schelluinen een kievitsnest met één ei.

Dat bleek niet alleen de vondst van het eerste kievitsei van Zuid-Holland, maar ook het eerste kievitsei van Nederland te zijn.
Bij controle van het nest, enkele uren later, door controleurs van Landschappen.NL bleek het nest inmiddels twee kievitseieren te bevatten.

De vondst van deze eerste kievitseieren betekent de start van het nieuwe weidevogeleizoen in 2015.
Weidevogelvrijwilligers ook vaak weidevogelwachters genoemd zullen vanaf nu tot ongeveer half juni op agrarische bedrijven de weidevogelnesten die bedreigt worden door werkzaamheden actief gaan opsporen en markeren.

Zodat boeren en loonwerkers de gevonden nesten kunnen sparen bij de voorjaarswerkzaamheden. En de boeren de nesten kunnen beschermen tegen vertrapping door vee.
Een sportieve klus die jaarlijks door enthousiaste vrijwilligers in goed overleg en samenwerking met de boeren wordt uitgevoerd.
Heeft u ook interesse om ons te helpen om de weidevogelnesten bij de boeren op te zoeken en te beschermen?
Vraag dan vrijblijvend informatie op bij Jan Andeweg, de contactpersoon van de weidevogelwerkgroep Alblasserwaard (tel. 0184 683119).

Back To Top
Lid worden