Skip to content

‘Zelfbedieningszaak’ van Noordelose boeren slaat aan

De ‘zelfbedieningszaak’ Symbiose van vijf Noordelose boerenbedrijven is een succes. Het aantal aanmeldingen overstijgt de verwachtingen en ook andere boeren willen hun waar nu via de bijzondere landwinkel aan de man brengen.

,,Vooraf was ons doel vijftig vaste klanten aan het einde van het jaar en we droomden van honderd. Inmiddels zitten we al op 170‘’, jubelt Jeanette Verloop van moestuin Gewoon Anderz, een van de vijf initiatiefnemers van Symbiose dat begin vorig maand de deuren opende.

Bij Gewoon Anderz werd dit weekend een ‘Pompoenendag’ gehouden. De herfstgewassen die zijn overgebleven, belanden in de schappen van Symbiose naast onder meer de kaas, eieren en het vlees. Allemaal ‘vers van de pers’, direct afkomstig van de boeren. ,,Die ‘korte keten’ is waar het om draait’’, aldus Verloop. ,,Qua groenten betekent dat wat er nu nog van het land af komt, de schappen in gaat. Tomaten, bonen. Straks komen natuurlijk de boerenkool, winterwortel en groenlof.’’

Goed vertrouwen
De zaak werkt in feite volgens het bekende en ouderwetse principe van een kraampje aan de kant van de weg met een geldkistje. Klanten krijgen allemaal een pasje waarmee ze toegang hebben tot de winkel. De producten die ze meenemen, noteren ze op een lijst en later wordt het totaalbedrag automatisch afgeschreven van de bankrekening.

,,Alles gebeurt op goed vertrouwen. En dat werkt’’, aldus Verloop. ,,Je ziet dat mensen die eigenlijk komen voor een stukje kaas, ook even wat groenten of eieren meenemen. Alles is eigenlijk in trek, op alle dagen van de week. Klanten komen uit de buurt, maar ook van verder weg. Uit Gorinchem bijvoorbeeld, maar ook helemaal uit Zwijndrecht.’’

Boerenbedrijven uit de omgeving zijn eveneens enthousiast, stelt Verloop. ,,We krijgen al vragen van mensen die ook hun producten in de winkel willen leggen. Daar gaan we later naar kijken. Dit jaar willen we eerst met z’n vijven goed opstarten.’’

Boerenburen
Symbiose is een samenwerking van Gewoon Anderz, biologische boerderij De Drie Wedden, kaasboerderij Noorderlicht, melkveebedrijf Hoeve Catherine Elisabeth en Zorgboerderij De Hogt. De winkel zit op het erf van het laatstgenoemde bedrijf aan de Nieuwendijk, vlakbij de N214. Voor klanten is de zaak te bezoeken op elk moment van de dag, van maandag tot en met zaterdag. Op die laatste dag is er tussen 10.00 en 12.00 uur iemand ter plaatse, bijvoorbeeld voor de uitgifte van nieuwe passen.

Dat juist deze vijf boeren de handen ineen sloegen, is geen verrassing. Het zijn buren van elkaar en eerder lanceerden ze gezamenlijk wandelroutes over hun erven en door de Noordeloose natuur.

Bron: AD Rivierenland

Back To Top
Lid worden